Еве зошто најмногу страдаат најдобрите луѓе: Животот им носи само несреќа!

Животот им дал искуства кои ги исполниле со сочувство, добрина и длабока емпатија. Прекрасните луѓе не се раѓаат такви, тие стануваат такви

На секој човек во светот му се делат карти на почетокот и со тие карти мора да игра комплицирана игра наречена живот.

Тие се доделуваат по случаен избор, а од среќата зависат вашите гени, местото каде што сте родени, финансиските можности на вашето семејство… Без оглед на околностите што ви ги дава животот, вие сте тој што одлучува дали ќе бидете жртва или преживеан. Имате контрола врз изборот дали да го направите животот сладок или кисел.

Оние кои го избираат слаткиот живот, оние кои преживуваат, се најсилни.

„Најубавите и најдобрите луѓе што ги познаваме се оние кои претрпеле пораз, доживеале страдања и загуби, се бореле во секое време и го пронашле својот пат од најмрачните длабочини. Овие луѓе знаат да ценат, чувствителни се и имаат разбирање кон другите. Животот им даде искуства „Тие се исполнети со сочувство, љубезност и длабока емпатија. Прекрасните луѓе не се раѓаат така, тие стануваат такви“, вели Елизабет Кублер-Рос, психијатар и автор од Швајцарија.

Љубезните луѓе носат светлина во светот затоа што излегле од темнината

Во светот на темнината во кој се родени, љубезните луѓе ги осветлуваа животите на другите со својата позитивност. Тие беа оние на кои им беа дадени „несреќни“ картички, како лоша семејна ситуација или сиромаштија. Не само што научиле како да успеат во животот, туку научиле и како да ги преболат лошите работи и да се издигнат над нив.

Ги оттурнаа своите „патерици“ и некако го постигнаа невозможното: трчаа и стигнаа до сите што имаа повеќе среќа и подобри околности.

Додека некои добија комплет прекрасни моливи во боја, тие добија еден обичен, полупотрошен молив со кој ги насликаа своите животи пошарено и поблескаво од другите.

Љубезните луѓе ги сакаат најсилните затоа што биле најповредени

Поединците кои биле повредени или изневерени од поранешните партнери ќе знаат повеќе и подобро како да го сакаат својот иден партнер. Знаат како е кога некому му се скрши срцето и како да го залепат и поправат. Тие никогаш не сакаат никому да му го дадат искуството што го имаат.

Љубезните луѓе на потешкиот начин научија дека личните недостатоци се можности за раст и развој

Повеќе од можно е љубезните и драги луѓе да биле песимисти. Со текот на времето дознале дека нема раст од песимизмот. Тие сфатија дека секое нешто што ги влече надолу е всушност уште еден чекор на патот кон остварување на нивните соништа.

Можеби фактот што мораа да се справат со нивниот брат алкохоличар ги научи на емпатија и трпение да им помагаат на зависниците. Многу терапевти уште на рана возраст научиле како да се поврзат со оние кои страдаат. На овој начин, љубезните луѓе од жив песок градат пат до успехот.

Љубезните луѓе не сакаат другите да страдаат на начин на кој тие страдаат

Децата можат да бидат сурови и да ги задеваат другите за пеги, рингворм или мозолчиња. Луѓето кои знаат како е кога некој го мачи и малтретира, не сакаат да нанесуваат таква болка на другите. Љубезноста и добрината кај мажот потекнуваат од суровоста што ја доживеал.

Наместо да ја пренесе таа агресија на другите, љубезната личност ќе го скрши маѓепсаниот круг и ќе одговори на злоупотребата со комплименти.

Љубезните луѓе им помагаат на другите да преживеат и да станат подобри луѓе

Таквите луѓе можат да се справат со секоја ситуација што им ја подготвува животот. Тие знаат дека можат да преживеат се, бидејќи имаат искуство со преживување. Во трката на животот, луѓето обично гледаат право напред и ги игнорираат другите „конкуренти“. Тие се навистина љубезни меѓу нас и ги охрабруваат своите пријатели, познаници, колеги и семејството.

Ги мотивираат другите да трчаат со нив, ги споделуваат своите замислени шишиња со вода и енергија со сите околу нив. Тие стануваат луѓе кои се подготвени да направат се за другите и им помагаат кога ќе заглават, луѓе кои ги немале со себе кога биле во најлошото.