„Еве зошто сте сиромашни!“: Изјава за еден од 3-те најбогати Кинези

Сиромашните луѓе се најлошите работници, изјави тој, а неговото објаснување разлути многумина.

Основачот на кинеската платформа за веб-продавници Алибаба, најбогатиот Кинез, Jackек Ма Јунг, изјави дека најлошите работници се сиромашните луѓе.

Jackек Ма Јунг
„Дајте им го бесплатно, тие мислат дека е стапица.

Кажете им дека е мала инвестиција, тие ќе речат дека не можат да заработат многу.

Дајте им предлог да инвестираат повеќе, тие ќе речат дека немаат пари.

Предложете им да пробаат нови работи, тие ќе се жалат дека немаат искуство.

Кажете им дека она што го прават е традиционална работа, тие ќе речат дека е тешко да се направи тоа.

Ако им кажете дека ова што го прават е нов деловен модел, тие ќе речат дека тоа е Мрежен маркетинг (метод на дистрибуција во кој компанија ги продава своите производи преку независни дистрибутери до крајни потрошувачи) “, рече еден од најбогатите луѓе во Кина

„Ако им сугерирате да отворат продавница, тие ќе се жалат дека немаат слобода.

Кога ќе им сугерирате да започнат нов бизнис, тие ќе ви кажат дека не се доволно професионални “.

Ма Јунг исто така рече дека сиромашните луѓе сакаат да бараат од „Гугл“ за сè, да слушаат пријатели кои се безнадежни како нив. Тие мислат повеќе од универзитетски професор и работат помалку од слеп човек “, рече тој.

„Само прашајте ги што прават и нема да можат да ви одговорат“, рече тој.

♣ Конечно, тој заклучи:

„Наместо срцето да чука побрзо, зошто не постапувате малку побрзо?

Наместо да размислувате само за нешто, зошто да не направите нешто за тоа?

Сиромашните луѓе не успеваат поради едно вообичаено однесување:

Целиот нивен живот чека! “