Едвај го преживеала породувањето, а потоа следувала нова ДРАМА: Бабата на нејзиниот сопруг направила нешто НЕПРОСТЛИВНО

Сопругот ја опиша ужасната траума низ која поминала неговата сопруга Еден човек се прашувал дали треба да и се извини на баба си во име на сопругата. Тој на Редит објави дека неговата сопруга добила породување во 31-та недела од бременоста. На помалку од два месеци пред терминот, таа родила предвремено бебе, што било трауматично искуство и за двајцата. Меѓу другото, мојата сопруга доби прееклампсија и воопшто не бевме сигурни дали и двете ќе се извлечат – напиша тој.

Набрзо ја дознале охрабрувачката вест. Мама и бебето добро закрепнуваат, но ќе останат во болница до понатамошно известување. Бебето е на одделот за неонатална интензивна нега, што го отежнува искуството за мајката. Таа е активна личност, отсекогаш водела здрав начин на живот, особено за време на бременоста. Таа не можеше да го држи бебето откако се породи. Таа се бори со траума, збунета е и повредена. Ми кажа дека се чувствува како да е изневерена од сопственото тело и дека се кае за целата бременост, како и дека мислела дека никогаш повеќе нема да биде истата личност – додал мажот.

Поради сето ова контактирал со експерти за ментално здравје кои би можеле да и помогнат на неговата сопруга да го преброди овој тежок период. Но, ситуацијата дополнително се искомплицирала кога неговото семејство пристигнало на гости. Неговата баба сакала да слушне како поминало породувањето. Мојата сопруга го опиша како најлошото искуство во животот, а баба ми и одговори дека најлошото допрва доаѓа и тоа е поентата на мајчинството. Мојата сопруга почна да вреска и да плачи.

Никогаш не сум ја видел таква, таа е под голем стрес, па го испратив моето семејство. Сега ме гризе совеста и се прашувам дали можеби требаше да застанам во одбрана на баба ми. Сакав да ја издржувам сопругата и знам дека не и треба дополнителен стрес, но ова можеби беше претерано – заклучил тој. Меѓу 1.500-те коментари, тешко е да се најде личност која не застанала на страна во одбрана на мајката па на човекот му кажале дека во ништо не греши.

За малку ќе ти умреа сопругата и бебето, доживеаја траума, а коментарот на баба ти е дека најлошото допрва доаѓа? Кој може да го каже тоа на човек во таква ситуација? Ако и се извиниш на баба ти, го оправдуваш нејзиното однесување кое не е на место – гласи еден од коментарите.

Твојата баба испадна непримерна затоа што така се однесува со сопругата и таа е таа што треба да се извини. Воспитувањето деца не е лесно, но тешката бременост и породувањето можат да бидат уште полоши – додаде друг корисник на Редит. Добро направи што ја заштити жена ти. Постпородилната депресија е вистинска и сега и треба сета љубов и поддршка – се согласил некој друг во коментарите.

Патем, секоја седма жена ќе доживее симптоми на постпородилна депресија во рок од една година по породувањето. Оваа состојба ги погодува и жените кои имале спонтан абортус или мртвородени, но малкумина бараат стручна помош