ЕДИНСТВЕНИОТ ТОЧЕН ОДГОВОР НА ПРАШАЊЕТО: ‘МОЖАМ ЛИ ДА НАПОЛНАМ ГОРИВО ДОДЕКА РАБОТИ МОТОРОТ НА АВТОМОБИЛОТ

Кога надвор температурите се ниски или екстремно жешки, веројатно сте размислувале да не се изложувате премногу при полнење гориво, туку да останете во автомобилот додека точите гориво. Таквата практика би можела да ви даде привремено олеснување, но тоа не е најдобрата идеја. Значи, ние одговараме на прашањето, дали можеме да наполниме гориво додека работи моторот на автомобилот? Одговор: најдобро, не!

Причина: иако постои минимална веројатност за пожар, оставањето на моторот да работи ја зголемува можноста за палење на гасови ако дојдат во контакт со статички електрицитет. Затоа е најбезбедно да го исклучите моторот на автомобилот за да избегнете најмала можност од пожар, статички електрицитет или палење на светлото на контролната табла. Ризикот од пожар е да ги запали пареите, а не течностите, а тоа може да доведе до експлозија.

Друго прашање е дали таквата практика може да го оштети моторот? Ризикот од пожар е поголем од можното оштетување на возилото. Меѓутоа, само затоа што не го оштетува возилото не значи дека нема да предизвика проблеми. Иако ова не е нужно лошо за вашиот автомобил, може да го вклучи тоа досадно светло за „проверка на моторот“ бидејќи автомобилите се дизајнирани да детектираат дури и најмало истекување на пареа на бензин од резервоарите за гориво, линиите за гориво и моторите.

Ова може да се случи кога ќе ја вметнете млазницата за да го наполните автомобилот со гориво кога ќе се отвори отворот за полнење гориво што му овозможува на бензинот да испари. Компјутерот во возилото детектира испуштање на пареа и ја вклучува ламбата „check engine“.

Покрај исклучувањето на моторот на возилото, постојат и други безбедносни мерки на претпазливост што можете да ги преземете при полнење гориво. Никогаш не пушете, јасно е зошто и никогаш не повикувајте телефонски, бидејќи и таквата практика теоретски може да создаде статички електрицитет.