ЕДНА ГОДИНА БЕСПЛАТНО НА СИЦИЈАЛИЈА, СЕ БАРА ЧОВЕК КОЈ БИ ЖИВЕЕЛ ПОД ОВИЕ УСЛОВИ

Бегство во прекрасно италијанско село можеби изгледа како невозможен сон, но Airbnb ќе му ја оствари оваа желба на еден среќник. Airbnb бара некој кој ќе живее во реставрирана трикатна куќа на Сицилија во текот на целата година, без никаков паричен надоместок. Куќата се наоѓа во руралниот град Самбука ди Сицилија, кој има 6.000 жители, чии градски власти започнаа проект за куќа од 1 евро пред три години за да го промовираат културното наследство, да ги поттикнат меѓународните инвестиции и да ги поттикнат младите да се преселат во руралните области.

„Со новооткриената флексибилност за живеење и работа од далечина, едно лице ќе добие можност да се пресели на Сицилија со своето семејство, партнер или пријател и да се пресели во оваа уникатно реновирана куќа“, според Airnbnb. „Идеалните кандидати треба да бидат посветени на домаќинството и придонесот во руралниот живот. Нивниот престој во Самбука ќе се одржи во период од една година, почнувајќи од 30 јуни, при што среќниот добитник ќе ја задржи целата заработка од домаќинството на Airbnb“, велат тие.

Бидејќи ова е иницијатива на Airbnb, избраниот кандидат ќе треба да ги угости гостите, а ќе може да ги задржи парите од резервации. Домаќинот ќе ги пречекува гостите на Airbnb од целиот свет најмалку девет месеци во годината“, се вели на веб-страницата на Airbnb.

Избраните локални жители исто така ќе имаат можност да ги подобрат своите вештини додека престојуваат во Самбука, заедно со курсеви за италијански јазик и готвење. За разлика од другите куќи во официјалната шема на домови од 1 евро, на кои генерално им треба големо реновирање, имотот на Airbnb веќе претрпе комплетно реновирање, благодарение на архитектонското биро Студио Дидеа.

Иако апликантите можат да донесат семејство или пријатели да живеат со нив, престојот е ограничен на максимум двајца возрасни и две деца. Кандидатите мора да бидат постари од 18 години, да зборуваат англиски, а доколку знаат италијански, ова се смета за бонус.