Едноставна математичка задача која предизвика многу бурни реакции – Знаете ли да ја решите?

На страницата Genius Puzzles објави многу едноставна математичка задача која предизвика жестока дискусија на социјалните мрежи, само затоа што луѓето не ги почитуваа најосновните правила на пресметка.

Ваквите задачи често стануваат вирални на социјалните мрежи и редовно се појавуваат расправии околу нив. Обидете се да го решите овој проблем, а решението можете да го видите во видеото подолу: За да го решите овој проблем, треба само да ги следите приоритетите на аритметичките функции.

Основното правило за пресметување на кој било аритметички израз е BODMAS, т.е. загради, ред, делење и множење (ист приоритет) и собирање и одземање (исто така ист приоритет).

За решението, погледнете го видеото подолу: