ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ: Од сите животни, само човекот знае да се смее, а има најмалку причина за тоа

Оној кој се гордее со своето богатство или знаење, го нема ниту едното ниту другото! Ако си дозволите шега, луѓето не ве сфаќаат сериозно. И истите тие луѓе не сфаќаат дека многу не може да се издржи без шега. Кога ќе се отрезните, правете сè што сте ветиле пијан – тоа ќе ве научи да ја држите устата затворена.

Патувајте само со оние што ги сакате. Ако можете да направите макар и мала услуга во животот, не двоумете се. Не судете маж само според неговите пријатели. Запомнете дека пријателите на Јуда беа совршени. Гледајте слики на отворен ум, читајте книги искрено и живејте чесно. Најдобар начин да откриете дали некој е доверлив е да му верувате.

Купете или облека или слики. Само тоа. Никој освен многу богатите луѓе не може да си ги дозволи и двете. Не придавајте преголемо значење на облеката, а пред се не бркајте мода. Купете издржливи и удобни работи и тогаш ќе ви останат пари за слики. Од сите животни, само човекот знае да се смее, иако има најмалку причина за тоа.

Постојат два типа на луѓе: оние со кои е лесно, а исто така е лесно и без нив, и оние со кои е тешко, но без нив е невозможно. Паметниот човек понекогаш се опива, за да се дружи со својата глупост. Не губете срце. Никогаш не се обесхрабрувајте. Тајната на мојот успех е во тоа што никогаш не губам храброст. Никогаш не губи храброст пред светот! Човекот не е создаден за пораз. Човекот може да биде уништен, но не може да биде поразен.

Паметните луѓе ретко се среќни. Навистина храбрите луѓе немаат потреба да се борат во дуелите, но многу кукавици тоа го прават постојано, за да се уверат во сопствената храброст. Човекот не може да биде сам. Во секој случај, човекот сам не може да направи ништо. Најважниот подарок на писателот е вроден детектор за срања. Сите добри писатели го имаат.

Сите добри книги се како една на друга: тие се повистинити од животот. Што е тоа што му пречи на писателот? Пијте, жени, пари и амбиции. Како и недостаток на алкохол, жени, пари и амбиции. Она што писателот сака да го каже, не треба да го кажува, туку да пишува. Пишувај пијан, уредувај трезен. Каде што кршиме, стануваме посилни.

Среќата е: добро здравје и лоша меморија. Оној кој се фали со богатство или знаење, го нема ниту едното ниту другото. Подобро е да немаш идеологија отколку да имаш работа. Не ми е гајле каков е светот. Сè што сакам да знам е како да живеам во него. Можеби, ако разберете како да живеете во него, конечно ќе разберете како е.

Има полоши работи од војна. Кукавичлук, предавство и себичност се многу полоши. Не е толку тешко да се смирите во животот кога немате што да изгубите. Тој што ќе победи во војната никогаш нема да престане да се бори. Има многу жени во светот со кои можете да спиете, а толку малку можете да разговарате.

Не може да има ништо срамно во она што дава среќа и гордост. Светот е добро место за кое вреди да се бориш и навистина не сакам да го напуштам.