Жената предизвикала жестока расправија бидејќи украла куче кое сопственикот го запоставил

Кога видеото на TikTok сугерираше дека жена украла малтретирано куче, на Интернет започна дебата за тоа дали погрешила што го сторила тоа. Саманта Цимер објавува многу видеа на TikTok (како @streetlifetothesweetlife) за нејзината работа да наоѓа и спасува кучиња – кои обично се или скитници или изгубени. Сепак, едно од нејзините последни спасувања предизвика контроверзии во коментарите, бидејќи овој пат кучето имало јасен сопственик, но наводно не се грижел за кучето правилно. Видеото на TikTok, објавено на почетокот на февруари, ја прикажува кражбата на куче од човек што се случила пред најмалку неколку месеци, прикажана со некои дополнителни информации што таа ги споделува во него.

Дали оваа TikTokerica згреши што го украде злоставуваното куче? Видеото започнува со краток клип од спасеното куче на Берте во автомобилот на Саманта. Зимер пишува дека „гуглала застарена кражба во Тексас“, очигледно загрижена дека ќе се соочи со правни проблеми поради нејзината одлука да украде „слабо“ куче. Но, на кучето очигледно му била потребна помош, а Зимер додава дека била „толку лута што зоврила“ пред да го прикаже претходниот клип во кој го води кучето. Соседот на сопственикот на кучето изгледаше загрижен поради кражбата. Додека Зимер оди по Берт по улицата кон нејзиниот автомобил, таа се среќава со еден од соседите на сопственикот.

Соседката, која Зимер ја нарекува „кловн“, ѝ вика и ја прашува: „Го земаш ли тоа куче? Изгледа дека Цимер го игнорира обвинението за кражба и не прави ништо за да го врати кучето. Наместо тоа, Цимер се фокусира на здравјето на кучето во своето обраќање до соседот, како да го увери дека неговиот сосед треба да го изгуби кучето поради начинот на кој се однесува со него. Таа му вели на соседот: „Погледни ја. Изгледа никогаш не јадела. Веројатно има срцеви црви. Не може да дише“.Бидејќи шпекулираше дека „најверојатно има срцеви црви“, трагично правилно ги прочитала знаците. На крајот од својот TikTok, Зимер пишува дека откако го спасиле злоставуваното куче, ја „нарекле Берта“ и дека „за жал, таа починала од развиен срцев црв неколку месеци подоцна“.

Така е јасно, во најмала рака, дека кучето било ужасно нездраво кога било спасено. Но, како луѓето на Интернет реагираат на нејзината отвореност во врска со кражбата на кучиња, дури и ако тоа е од добра причина? На некој начин, не е изненадувачки што корисниците на TikTok беа повеќе загрижени за видливите знаци на злоупотреба на Берта што ги посочи TikTokerica, отколку за „кражбата“. Многумина не изгледаа загрижени за законитоста на нејзините постапки, освен загриженоста дека ќе се соочи со казна за тоа.

Општиот консензус на симпатичните корисници на TikTok е јасно илустриран во коментарот во кој се вели дека приказната на Цимер е „совршен пример за тоа како законитоста и моралот не секогаш одат рака под рака“. Друг главен коментар беше цитирањето на законот што може да помогне во овој случај, велејќи: „Сега е нелегално кучињата да се врзуваат надвор во Тексас!“ Не е изненадувачки, просечниот човек се чини дека е многу повеќе сочувствителен кон малтретирано куче отколку кон невнимателен сопственик; можеме само да се надеваме дека Саманта нема да има сериозни правни последици поради ова!

@streetlifetothesweetlife

Back when I didn’t GAF. RIP Bertha I wish I had found you sooner 😭💔

♬ ily (i love you baby) – Surf Mesa