Жена го роди првото дете на 50 години: „Таа е нашето прекрасно бебе“

Сузи Трокслер и нејзиниот сопруг Тони го слават своето „чудо од бебе“ откако таа се роди кога Сузи имаше 50, а Тони 61 година. Двојката се венча во 2008 година, а потоа претпоставуваа дека Сузи ќе забремени како и сите други. Но, „едната година се претвори во две, потоа три, и направивме толку многу работи за кои не бевме свесни“, рече Сузи.

„Кога поминаа 10, 11 и 12 години, сфативме дека нешто не е во ред, но не бевме сигурни што е тоа“, продолжи таа. Трокслеровите отишле кај специјалист за плодност за да откријат за што се работи и сфатиле дека повеќето лекари не се подготвени да и помогнат на 50-годишната да забремени, особено поради претходните здравствени проблеми на парот, пишува People .

Имав многу фиброиди на матката“, рече Сузи. „Тие секогаш ни го спакуваа убаво, но на крајот сè што добивме беше едно големо „НЕ“. Рекоа тоа нема да се случи и дека ќе ни треба многу помош“, додаде таа. Но, двојката, која работи во медицинската професија, конечно ја пронашла гинекологот Каролин Харавеј-Смит, која била подготвена да помогне.

„Тоа беше почеток на се“, рече Сузи. Таа првпат беше подложена на операција во јануари 2019 година за отстранување на фиброиди, а потоа обновување на јајце клетките во 2020 година. Планот беше да се започне со асистирана репродукција таа година, но се случи пандемија и првиот обид за оплодување не успеа.

„Ништо не функционираше, бевме на последниот ембрион“, додаде таа. Се случи чудо и Сузи забремени. „Ме донесоа на ултразвук и ми рекоа да се преселам. Беше мала, но беше таму. Извикав со радост“, рече Сузи. 29.9. е родена Лили Антонија Трокслер.

„Пред да се роди, ме вртеше околу малиот прст“, рече Тони, „Многу ја сакам. Секогаш кога ќе ја погледнам почнувам да зјапам во неа. Неверојатно е“. „Воодушевени сме. Не спиеме, но сето тоа вреди“, додаде Сузи. Таа е нашето прекрасно бебе.