Жена родена без раце стана првата жена пилот која управувала со авион

Џесика Кокс од Аризона (САД) стана првиот лиценциран пилот без рачки откако научи да управува со авион со нозете. 36-годишната жена од Феникс е родена со ретка болест која не и ги развила горните екстремитети во утробата, но никогаш не дозволила да ја спречи во животот. Џесика прави речиси сè добро како и луѓето со двете раце. Таа има црн појас во теквондо, свири клавир, вози автомобил и е сертифициран нуркач. Покрај тоа, таа стана првиот пилот без раце.

Џесика вели дека многумина мислат дека е ограничена затоа што нема раце, но дека сака да покаже дека грешат и дека сака да ги инспирира другите луѓе во слични ситуации и да им покаже дека можат да постигнат се што ќе посакаат. Патувањето на Џесика да стане пилот започнало кога и пришол пилот на воен авион и ја прашал дали сака да стане.

„Пилотот ме одведе до предниот дел на авионот. Имаше двојни контроли. Ги тргна рацете од таблата и ме пушти да летам. „Дури и ако нешто ви е многу страшно, важно е да се справиме со тоа“, изјави таа за Си-Ен-Ен. Откако дипломирала психологија и комуникација на Универзитетот во Аризона во 2005 година, Џесика одлучила дека сака да тренира како пилот.

„Имаше многу прашања. Многу грижи. „Многу луѓе се сомневаа во мене“, рече таа. Дозволата ја добила во 2008 година по 3 години тренинзи и и било дозволено да лета со спортски авион на височина од 3 километри. Решеноста на Џесика ја натера да го заврши Ел Тур де Тускон и да напише книга „ Ооружи ги твоите граници “ заснована на нејзиниот живот од 2015 година.

Таа се надева дека ќе инспирира многумина и ќе ги поттикне да се соочат со нивните стравови. „Бидејќи го живеам животот како што сакам, тоа има многу големо влијание врз другите луѓе. Имав модели и лидери. И затоа моја одговорност е сега да бидам ист за следната генерација“, изјави таа за Си-Ен-Ен.

Џесика е навистина силна и инспиративна жена.