Жена (92), на крајот од животот:Може да ви каже кој што сака, но среќата е само во ова!

Секое утро кога ќе се разбудам имам два избора, ја започнува приказната оваа безвременска жена. До 8 часот, 92-годишната баба по име Татјана веќе била облечена, дискретно нашминкана, уредно исчешлана. Таа е подготвена да се пресели во дом за стари лица. Нејзиниот сопруг неодамна починал, па сега таа нема друг избор.

И покрај часовите и часовите на трпеливо чекање, таа седеше сериозно и неподвижно, и се насмевна само еднаш – кога и беше кажано дека нејзината соба е готова. На пат кон лифтот, медицинската сестра објасни како ќе изгледа нејзината мала соба. Ќе има завеси кои личат на прозорци. „О, ќе ми се допаднат завесите“, беше првото што го кажа баба Татјана, со ентузијазам на дете кое штотуку доби играчка за која сонуваше.

Медицинската сестра била исплашена од прераната реакција и можното подоцнежно разочарување, па претпазливо рекла: „Да почекаме прво да ги видиме. Можеби нема да ви се допаднат“. “Нема врска. Среќата е она што однапред го решавате. Како изгледа мојата нова соба не зависи од распоредот и изборот на мебел, туку од начинот на кој функционира мојот мозок. Таа одлука ја носам секое утро, штом се разбудам.

Имам избор – цел ден да го поминам во кревет размислувајќи за мојата болест и за деловите од телото кои повеќе не ми припаѓаат или да чувствувам радост и благодарност секој ден. Секој ден го доживувам како подарок и додека сум жив ќе мислам само на убави спомени“, рече бабата и додаде:

„Староста е како жиро сметка, вадиш пари што сам ги ставаш таму. Ве советувам да ставите што повеќе моменти на среќа на вашето сеќавање“, рече таа во еден здив и повторно замолче.

Таа подоцна ги откри своите 5 многу едноставни правила за среќни луѓе: Очисти го срцето од злото; Исчистете го мозокот од грижи; Живејте колку што можете едноставно; Дајте колку што можете; Не очекувајте премногу.