ЖЕНИТЕ ВО МАШКИ РАБОТИ: Кога Тања ќе се појави на терен, клиентите се ЗАНЕМУВААТ, а кога ќе го земе апаратот, сите мислат дека се шегува

Родовите граници се повеќе се бришат, но предрасудите сè уште постојат. Решивме да истражиме како живеат и работат жените кои работат на типично машки работни места. Тие ги споделија со нас своите искуства, стравови, желби… Зборуваа за предрасудите со кои секојдневно се среќаваат, но и за мотивите поради кои ги одбрале овие занимања.

Првата во нашата видео серија е Тања Димитријевиќ, заварувач, а потоа сликар, член на „Кобра“, пилот, пожарникар, столар, рудар, ковач, чадори.

ТАЊА ДИМИТРИЈЕВИЌ – ЖЕНА ЗАВАРУВАЧ
Тања Димитријевиќ (31) живее во Белград, а како што вели, не сонувала да стане пејачка, актерка и модел, туку избрала да биде занаетчија. И тој ЗАВАРУВАЧ.

Љубов на прв поглед
Тања ја избрала својата вокација сосема спонтано, љубовта кон варењето и се создала „на прв поглед“. Гледала како нејзиниот пријател кој бил во бизнисот го прави тоа и сакала да го стори истото.

– Ми се допадна таа работа, па прогуглав. Видов дека заварувањето со аргон е многу скапо, во тој момент не можев да си го дозволам тој тренинг. Се пријавив преку германска организација и ми ја финансираа обуката – објасни Тања како изгледале нејзините почетоци во овој бизнис.

Нејзиното прво искуство со варењето беше малку стресно. Но, набрзо сфатила дека нејзината „мирна рака“ и бескрајното трпение и се во корист.

– Првиот пат кога ја зедов камерата бев многу исплашен. Подоцна помина полесно. Важно ми беше да поминам добар тренинг, да стекнам некое искуство. А што е уште поважно, оваа работа мора да се сака за да се напредува во неа.

Таа не доби родителско одобрение
Кога им кажала на своите блиски што ќе прави, тие не биле воодушевени. Многу е невообичаено за нашата клима млада и убава жена да врши традиционална машка работа како што е варењето.

– Кога им кажав на моите родители штом почнав да вежбам, нивната реакција не беше ентузијастичка. Ним им беше нејасно како јас како жена можам да бидам заварувач. Меѓутоа, кога видоа дека можам да го направам тоа, мама, тато и сестра ми беа ветер во грб. Тие сфатија дека ја сакам работата и дека нема простор за предрасуди.

Клиентите се шокирани кога ја гледаат на теренот
Кога клиентите покануваат заварувач на терен, тие обично очекуваат да се појави маж, бидејќи тоа е традиционално машка работа. Меѓутоа, кога ќе ја видат Тања на врата, нивните реакции се побурни.

– Обично кога ќе видат муштериите дека ќе ги заварам, се чудат. Главно превртуваат со очите и не го кријат впечатокот: „Како е жената? Дали е можно жената да работи таква работа?“ Но, кога правилно заварувам, ги одвраќам. Жената може да направи сè исто како и мажот. Баравме еднаквост, па што сега? – изјавила Тања со насмевка на лицето.

Ја почувствувала љубомората од машките колеги
Тања вели дека досега не наишла на грди коментари, но дека ја почувствувала љубомората од машките колеги.

– Никогаш немало грди коментари. Колегите ме доживуваат како да сум маж, а не жена. Може да зависи од тоа како ќе се поставам. Навистина имаме убава соработка.

Сепак, Тања не крие дека почувствувала љубомора од машките колеги кога подобро од нив направила трик.

– Имаше моменти кога на своја кожа чувствував дека колешката е љубоморна. Ова се случи кога ги заварувавме цевките со формир гас, кога е многу важно заварот за око да е убав и однадвор и одвнатре. Кога видов дека тоа го направив совршено, дека е како плунка, ја почувствував љубомората на колегата. Тоа не успеа да го сокрие во својот израз. Жена, и таа заваруваше подобро од него …
-Кога треба да облечам нешто тешко, колегите ме спасуваат затоа што сум жена. Но, кога станува збор за мојата работа, тоа се знае. Јас го правам мојот дел, мојот бравар, мојот бравар итн. Никој никому не се меша.

Ако ја работеше работата што ја сака Тања, вели таа, ништо не би било тешко. Неработење во две смени, не сите опасности од оваа работа.

Работата на заварувач бара работен стаж
-Ми рекоа дека работата на заварувач е штетна по здравјето и тоа е точно. Со текот на времето се оштетуваат забите, фината моторика и видот. Покрај тоа, вдишуваме аргон, штетна супстанција. Затоа би сакала да ја искористам оваа прилика да кажам дека заварувач кој работи во државен или приватен сектор треба да има бенифициран работен стаж – вели Тања.

И покрај тоа, Тања ќе продолжи да се занимава со оваа работа.

– Сонувам да продолжам да се занимавам со оваа работа дури и кога ќе се омажам. Мојата желба е да бидам подводен заварувач, се надевам дека ќе го постигнам тоа.