Жените во Југославија имале магична моќ: Што се тие знаеле да направат, а ние не можеме ни да замислиме!

Некогаш во Југославија луѓето живееле поинаку. На денешните млади луѓе, родени по 1990 година, им е тешко да објаснат што се кошули или фармерки со скроб. Еве што правеа жените во Југославија, а денешните девојки не можат ни да замислат:

Готвење постелнина за да добие бела боја
Денешната постелнина е уметничко дело. Бои во сите нијанси на долги, убави принтови… Порано сите постелнини беа бели, а за да ја зачуваат таа белина, жените поминуваа часови во шерпи на шпоретот вриеќи чаршафи и перници со сода бикарбона и сапун. Потоа во студените денови додавале сол во водата, за истата постелнина да не замрзни од ниските температури. Овој трик овозможил облеката да се исуши на жица.

Кога нашите баби беа млади жени, постелнината не се переше во зима. Се переле само ситници, како што се: долна облека и пелени за бебиња. Во пролетта, кога се топеше снегот, домаќинките переа купишта валкани алишта што се трупаа цела зима. Во средината на шеесеттите се појавија првите машини за перење, кои беа подостапни за обичните граѓани дури во осумдесеттите. Ако поседувале машина за перење, жените се чувствувале како кралици. Во тие години секоја жена ја нарекуваше машината за перење со зборовите: „мој пријател“.

Денес, на Интернет постојат форуми кои ја објаснуваат постапката за скробување на облеката. Ова не е случајно. Имено, скробните работи ја задржуваат својата форма, помалку се носат и подолго остануваат чисти. Порано сè беше скробно, од кошули до чаршафи. За да го направите ова, по миењето, облеката се ставаше во раствор од скроб, а потоа се процедува и се суши.

Крпење чорапи
Денес, скинатите чорапи едноставно се фрлаат. Никој претходно не го правеше тоа. Ако облеката е искината, мора да се закрпи. Чорапите беа закрпени толку пати, додека не се сведе на конец. Кога беа толку истрошени и тешки, беа фрлени со тешки срца. Жените со бескрајно трпение ги крпеа чорапите, па дури и долната облека на нивните деца, се со цел да заштедат пари.

Везење на облека
Кога се кинеле алишта како маици или панталони, жените ги покривале новосоздадените дупки со комплициран вез. Тој вез беше толку добро познат што прерасна во уметност. Во подоцнежните години, кога машината за шиење стана составен дел на секое домаќинство, жените шиеја облека за себе и за своето домаќинство, а материјалот се купуваше на големо. Искинатите фармерки станаа хит, па се крпеа и оние кои не беа искинати.

Ставање украсна крпа на облеката
Понекогаш дупките на облеката се термички закрпени: сечете парче ткаенина, самолеплива ткаенина, а потоа ја пеглате преку неа, и тоа е тоа. Не беше неопходно ткаенината да биде во форма на правоаголник, изборот беше огромен: пеперутки, цвеќиња, кучиња, мачки итн.

Правење домашно сирење
Жените знаеја како максимално да го искористат млекото. Млекото се вреднува како злато. Знаеја да направат сирење, сурутка, кефир, кисело млеко… Сè.

Што знаеше мајка ти да прави што ти требаше да го научиш? Споделете со нас во коментарите.