ЖЕНИТЕ КОИ НЕ САКААТ ДА СЕ ОМАЖАТ НЕ СЕ СИЛНИ, ТУКУ ИСПЛАШЕНИ: ЕВЕ ЗОШТО НАВИСТИНА СТЕ ДАЛЕКУ ОД БРАК!

Постојат три причини за несвесен психолошки отпор кон бракот, тврди Русинката Лиза Петеркина Ако жената кажи дека сака да се омажи, но не може да го запознае вистинскиот маж, таа навистина не сака да се омажи во повеќето случаи. Така функционира несвесниот психолошки отпор, вели Лиза Петеркина, познат руски говорник, блогер, писател и интимен експерт.

На што се спротивставуваат жените во овој маѓепсан круг на осаменост? Лиза ги наведува трите најчести причини: Првиот отпор – стравот од повторување на тешко родителско искуство Некои луѓе признаваат дека животот на нивните родители бил како пекол. Мајка и татко биле во постојан конфликт. Таткото ја крена раката кон мајката. Зад грбот на неговиот татко, неговата мајка им кажала непријатни работи за него на своите пријатели и роднини. Но, во исто време, мајката повтори: “Ќерко, мора да се омажиш за добар човек!”

Се испостави дека родителите ги убедиле своите ќерки дека бракот е важен и неопходен, но тие самите демонстрираа таков хорор од бракот со кој децата апсолутно не сакаат да се соочат. Така ќерките имаат конфликт на потреби. Од една страна сакам семејство и деца. Од друга страна, ако бракот е таков кошмар, тогаш не дај Боже да се омажам. Свесниот дел сака да се омажи, а несвесниот дел прави се за да избегне да биде во овој пекол.

Друг отпор – страв од отфрлање Овој несвесен страв се јавува кај оние жени кои доживеале родителски развод поради предавство на нивниот татко или сопствено искуство на предавство во првата сериозна врска. Отфрлањето во односите со мажите обично се случува кога жената е веќе отфрлена во родителското семејство. Ако мајката емотивно ја отфрлила својата ќерка, не искажувајќи ја својата љубов, казнувајќи, злоставувала и обезвреднувала, тогаш ќерката е поверојатно да избере мажи кои го повторуваат овој модел на односи.

Таквите жени се навикнати да бидат отфрлени, па привлекуваат и избираат одбивни мажи. Кој навистина сака да се ожени за да се соочи со одбивање до крајот на животот?

Третиот отпор – недовршена разделба Многу луѓе имаат проблем со втор брак по разводот. Официјалниот развод е едно, а емоционалната или психолошката разделба е друго, иако поминаа многу години. Има случаи кога емоционалниот слом се случува години пред да се поднесат документите за развод. Мажот и жената можат да живеат заедно, но психолошки нивната врска е одамна завршена. А се случува спротивното: поранешните сопружници не живееле заедно долго време, а психолошката разделба не се случила. Понекогаш оваа разделба е само со еден брачен другар, маж или жена, а понекогаш и двајцата поранешни сопружници не можат да бидат ментално разделени многу години.

Во такви случаи, отпорот се јавува токму затоа што психолошки изгледа жената останува во брак кој одамна е завршен. Понекогаш го продолжува внатрешниот дијалог со поранешниот сопруг, го прекорува со нејзините поплаки. Понекогаш нема внатрешен дијалог, но има многу неискажани чувства кон (поранешниот сопруг).

Врската е завршена, прекината, но жената се однесува како да е паузирана. Значи, нема промена – ниту во претходниот брак, ниту во новиот. Фантомот на сопругот е присутен во умот на жената и го спречува доаѓањето на нов маж. Местото како да е сè уште заземено и затоа сеуште не сакате нова врска.