Живеел во дупка 30 години – не знаев дека војната е завршена

Бројни примери сведочат за фанатизмот на јапонските воини, од античките самураи до камикази.

Можеби најсветлиот е оној на човек по име Хиро Онода (1922-2014), пренесува „Фер портал“.

Го нарекуваат последниот воин од Втората светска војна, дали знаеме сосема точно дека овој поручник го положил оружјето дури во 1974 година – дваесет и девет години по завршувањето на војната!

Самурајските предци – без предавање
Необичниот воен пат на Онода е делумно одговорен за семејното потекло. Неговите предци биле самураи, и иако таа класа одамна била укината во Јапонија, традицијата на честа на воинот и лојалноста кон авторитетот поминала низ вените на младиот човек.

По завршувањето на обуката како разузнавач, кон крајот на 1944 година бил испратен на островот Лубанг на Филипините, каде што се приклучил на група јапонски војници. Му било наредено да не се предава под никакви услови…

И во универзумот на Онода, наредбите требаше да се почитуваат – по секоја цена!

Откако американската и филипинската војска слетаа на островот, при крајот на војната, Онода се повлече на ридовите со тројца негови другари и се префрли на герилска војна.

Во текот на следните неколку години, четворката повремено саботираше и напаѓаше полициски патроли, несвесни за фактот дека војната одамна заврши. Тие издржуваа со банани, кокос и храна што ја крадеа од локалните фарми.

И откако ги загуби другарите (еден се предаде на полицијата, двајца беа убиени), Онода продолжи да се бори.

Тој одби да се предаде дури и откако неговото семејство го посети, уверувајќи го дека војната навистина е завршена.

Тој го положил оружјето дури по доаѓањето на поранешниот командант, кој му наредил да се предаде.

Воен пат
Онода е најпознатиот, но не и единствениот Јапонец кој ја доживеа оваа судбина. Како млад, Шоичи Јокои (1915 – 1997) никако не се издвојуваше од својата околина.

Пред да биде мобилизиран, работел како чирак во кројач во родниот Саори, а познаниците го опишале како скромен и тивок.

Неговото воено патување започна во 1941 година, кога стана помлад офицер во пешадиска единица на Империјалната јапонска армија. Учествувал со своите другари во заземањето на Гуам, остров во Тихиот Океан кој бил под американска управа.

Но, во летото 1944 година, американските трупи – под водство на генералот Даглас Мекартур – го вратија островот, а Јокои и неговите другари беа принудени да се повлечат. Со месеци се криеја во џунглата, меѓусебно се охрабруваа и го очекуваа доаѓањето на непријателот.

Отсечени од цивилизацијата, тие немаа поим дека Јапонија капитулираше во август 1945 година.

Одвреме-навреме се спуштаа на некое блиско место, за да добијат ресурси за опстанок.

За време на една таква екскурзија, седум години по крајот на Втората светска војна, Јокои пронашла стари весници од кои било јасно дека војната одамна е завршена.

Не веруваше – мислеше дека е непријателска пропаганда.

останав
Со текот на годините, членовите на неговата единица умирале еден по друг поради нехуманите услови во кои живееле, а во 1964 година Јокои останал сам во дивината.

Обраснат, валкан и скелетно слаб, живеел во дупка во земјата, а храната и пијалокот најмногу ги добивал во природа.

Вчера, 24.01.1972 год. Во 2010 година, локални рибари случајно налетале на малку застрашувачки човек, барајќи речни ракови.

Јокои, сè уште во воин режим, ги нападна, но, за среќа, тие успеаја да го поразат.

Неговото враќање во Јапонија се претвори во сензација – го пренесоа бројни светски медиуми. Џокои, сепак, не уживаше во славата. По излегувањето од болница, по три месеци интензивна нега, на јавноста и се обрати само со една реченица: „Многу е болно да се вратиш жив“.

Имено, тој не можел да се помири со фактот дека не умрел со херојска смрт.

Јукои, кој во меѓувреме се ожени и избегнуваше секаков контакт со печатот, беше обновен во 1991 година, кога тогашниот император Акихито го покани на публика.

Дури и денес, љубопитните можат да го посетат неговото скривалиште во Гуам, кое беше негов дом повеќе од дваесет и седум години.