Жика и јас сме во брак 30 години, направив ЛАЖЕН ПРОФИЛ и го прашав за жена. Одговорот ме ШОКИРА

Социјалните мрежи брмчат за оваа приказна.

Писателката Лела Милосављевиќ раскажа хумористична приказна за проклетството на брачните парови – социјалните мрежи. Што се случува кога ќе потонеме во монотонијата на бракот и ќе бараме забава на Интернет? Можни се многу сценарија, а едно од нив е тоа што несвесно го наоѓаме од дома на Интернет.

Токму тоа им се случи на јунаците од приказната на Лела, која ја раскажуваме во целост:

Јас и мојот Зика сме во брак триесет години. Тие се сакале и почитувале, граделе куќи и одгледувале деца. Веќе минавме педесет и, како и повеќето луѓе во брак, некогаш беше убаво, понекогаш мислевме дека има нешто поубаво. Децата пораснаа, Жика остана без работа, во нашата куќа и кај народот владееше некаква апатија. Сè помалку луѓе не канат на кафе, а ние ретко одиме некаде. Децата тргнаа по својот пат, во потрага по работа и живот. Се изолиравме и замолчевме.

Жика некаде, вели тој, отворил Фејсбук, нашол соборци од Армијата и некои наши стари пријатели кои патуваат низ светот и разменил пораки со нив да помине времето. Па кога ќе се вратам од работа, готвам ручек и правам се, само да разговараме малку, но мојот Жика гледа во телефонот и не зборува, како овие деца денес.

Одлучувам да ја следам ситуацијата, па сам си правам профил на Фејсбук. Ставив слика од убава жена од оглас во весник, па додадов уште еден пар на трева, на плажа, од далеку, само за да се види фигурата. И давам име, пишувам дека живее во близина и праќам барање за Жика. Жика ме прифати за пријател, па како вистински џентлмен ми испрати порака да се поздрави и да ме поздрави. Рака на срце, Жика секогаш беше добар домаќин и ги сакаше гостите кога доаѓаа кај нас.

Така, јас и мојот сопруг почнуваме да се допишуваме.

Тогаш за прв пат слушнав дека мојот Жика сака здрав живот, сериозна музика, а тој вели дека сака и книги, но не може да чита. Можев да се заколнам дека Жика сака печење и готвење, дека мрази фитнес и снегулки, а да не зборуваме за книги и музика… Но, добро, ја прифатив играта и му дадов комплименти и спомнав дека во денешно време има се помалку вистински господа. Потоа детално ми опишува колку е совршен.

По неколку дена го прашав Жика дали неговата сопруга е воодушевена што има вакво сувомесно, кога тој ми одговори дека неговата сопруга, девојка за забава, починала пред две години!

О, кога го прочитав тоа, сакав да отидам во собата каде што го гледаше натпреварот и да го убијам, за да бидам вдовица, но некако се воздржав. Кога ќе ми каже како се грижи за децата, прави се низ дома, би ми било жал за Жике што умрев за него.

Кога одам на работа, Жика вредно ми праќа порака, па ѝ се јавува на сопругата, претпоставувам да му ја олесни совеста. Додуша, жената само накратко – купи леб. или, одам на риболов.

Да имаше време, ќе пишуваше со мене. Ме прашува и како спиев и што правам сега и како се чувствувам. Бидејќи одамна никој не се интересира за тоа, ќе му напишам се подетално на Жики. Кога ми доаѓа да се пожалам на некого, одам во мојата соба, легнувам и му пишувам на маж ми во дневната соба. И имаше денови кога попладне седевме на два краја од аголната софа и се допишувавме. Мојот сопруг и јас. Понекогаш Жика толку многу ми се допаѓаше што заборавав дека живеев со него триесет години. Понекогаш ме брка ѓаволот и го прашувам дали покојната жена била убава.

Беше, болно пишува Жика.

За покојната поставувам секакви прашања, но тој вешто избегнува долго да зборува за неа. Повеќе сака да пишува за мојот сопруг на кого му пишував дека цел ден гледа во телефонот и не ми обрнува внимание. Па, Жика го искара според правилата! Како може да запостави таква жена, кажува што би дал да не е сам и мизерен. Што би дал тој покрај себе да има ваква жена!

Минуваат денови, а јас чекам пораки од Жика и кога ќе стигнат сум среќен. Почнавме да се криеме низ куќата и да си пишуваме. Си мислам кој е овде луд? И не знам ни што да правам…

Дали сепак да го убијам Жика, за да ми се придружи во другиот свет, или да му пуштам класична музика и да подготвувам овес за ручек, кога веќе му се допаѓа? Ако продолжиме вака ќе закажеме состанок, па каде ќе одам тогаш. И се ми се чини дека вдовецот и починатата жена ќе се заљубат…

Сепак, мислам дека е најдобро да се разделиме што поскоро, инаку ѓаволот ќе ја одземе шегата… – се вели во приказната.

А дека животот често пишува романи, потврдува и фактот дека тоа навистина им се случило на Сана и Аднан од Зеница, кои западнаа во брачна монотонија, на интернет бараа забава на страна и повторно завршија заедно во собирот кој осамна на сите медиуми.