Загатка стара повеќе од 900 години! Се наоѓа во храмот и го открива најважното – Кое животно го гледате? (ФОТО)

Најстарата оптичка илузија на светот сè уште ги тера луѓето да си ја чешаат главата и по 900 години. А психолозите велат дека она што прво го гледате на сликата открива многу за вас.


Илузијата која никогаш не престанува да ги интригира луѓето е всушност скулптура издлабена во камен и сместена во храмот Аираватесвара во Индија. Се верува дека е стара над 900 години.

Освен што е извонредно уметничко дело од династијата Чола, тоа е и фасцинантна оптичка илузија – и една од најраните познати на светот. На гравурата се прикажани бик и слон кои се чини дека имаат иста глава. Но чија е главата?

Ако го покриете телото на нозете на животното од левата страна, тогаш очигледно е дека се работи за слон. Ако го направите истото на десната страна, бик се издвојува од левата страна со крената глава.

Погледнете ја анимацијата која најдобро го објаснува овој опис… Она што е интересно за оваа илузија е дека не можете да видите две животни во исто време, а токму тоа скулпторите кои ја направиле и сакале. Затоа што, токму онаа што ја забележавте, ги открива најважните карактеристики на вашата личност …