Задоцнил во авионот, а подоцна дознал дека сите патници загинале

Човекот доцнел на авионот со кој требало да патува за Најроби. По некое време дознал дека сите патници загинале. Честопати стануваме фрустрирани кога околностите не се одвиваат онака како што сакаме. Без разлика дали се работи за дупната гума, финансиска загуба, пропуштање прослава или доцнење на летот, големите и помалите животни несреќи може да нè наведат да мислиме дека животот е неправеден или дека Божјиот план можеби не е толку совршен.

Иако нашите ограничени умови можат да го разберат светот само од наша перспектива, сепак многу брзо се лутиме и претпоставуваме дека знаеме што е најдобро. За жал, незадоволството и разочарувањето ни доаѓаат многу полесно отколку благодарноста. Таков беше случајот со Андонис Мавропулос, кој беше многу лут кога не успеа да се качи на летот 302 кој е 10,3. отиде во Најроби, Кенија. Доцнеше од вториот лет и ги гледаше последните патници како се качуваат во авионот и вратата се затвора пред неговиот нос.

„Го изгубив за две минути, кога стигнав, патеката беше затворена, а ги гледав последните патници во тунелот како се качуваат во авионот – викав да ме пуштат, но не ми дозволија“, Андонис. напиша на Фејсбук. Не знаел дека 6 минути подоцна сите 149 патници во тој авион ќе бидат мртви. Сè уште несвесен за ситуацијата, Андонис уште повеќе се налутил кога обезбедувањето на аеродромот го повлече на страна на испрашување.

„Додека се приклучувавме на вториот лет, двајца полицајци дојдоа од аеродромот и ми рекоа дека не можат да се качат во следниот авион од безбедносни причини кои нивниот претпоставен ќе ми ги објасни“, објасни тој. „Иако јас протестирав, тие не остави. простор за дискусија и ме одведоа кај нивниот претпоставен во полициската станица на аеродромот“.

Тогаш Антонис сфати колку е блажен што тој ден не пристигнал на летот 302: „Ми рече да не протестирам и да му благодарам на Бога бидејќи јас сум единствениот патник кој не се качи на летот 302 и исчезна. Рекоа дека поради тоа не можеле да ме постат додека не дознаат кој сум бидејќи не сум се качил на тој лет. Отпрвин мислев дека лаже, но не ми остави простор за сомнеж“. Антонис едвај можеше да разбере што му кажува полицаецот, но знаеше дека тоа е вистина.

Чувствував дека земјата исчезнува под моите нозе, но дојдов при себе за неколку секунди бидејќи мислев дека нешто друго ќе се случи, некој проблем во комуникацијата“, напиша тој. Но, немаше проблеми во комуникацијата. Веста беше вистинска. Во судирот загинаа сите патници на тој лет. Антонис, кој претходно бил многу лут, веднаш му станал многу благодарен на Бога што му го поштедил животот. Околностите што ги гледал како голема несреќа биле всушност голема благодат.

Се сетил на две „мали случајни околности“ поради кои го пропуштил тој лет. „Во тоа време мислев дека ќе паднам затоа што сфатив колку всушност имам среќа“, напиша тој.