Замокот на возбудливото минато: Место каде што туристите одат да најдат мир – и убаво чоколадо

Замокот се простира на приближно 3700 квадратни метри и имаше повеќе од седумдесет соби, вклучувајќи сала за танц, оклоп, соба за билијард и библиотека … Нешто повеќе од еден час од Галвеј, град на западниот брег на ирскиот остров е една од најпрекрасните туристички атракции во Ирска. Кајлемор опатија е бенедиктински манастир чија приказна започна со Мичел Хенри, богат бизнисмен и политичар кој изградил имот за својата сопруга за љубов во 19 век.

Замокот се протегаше на приближно 3.700 квадратни стапки и имаше повеќе од седумдесет соби, вклучувајќи сала за бал, оружарница, соба за билијард и библиотека. Богатиот сопственик остави зад себе готска црква и семеен мавзолеј каде почива со сопругата и другите членови на семејството.

Денес, Кајлемор е во сопственост и управуван од Бенедиктинци кои престојувале таму од 1920 година.

Манастирот е основан од бенедиктински калуѓерки кои избегале од Белгија во Првата светска војна и нашле засолниште таму. Покрај разгледувањето на прекрасните ѕидови и внатрешноста, опатија Кајлемор е туристичка атракција поради нереалниот мир кој нуди прошетка низ шумата со поглед на езерото и прекрасната викторијанска градина опкружена со ѕидови.

Иако се чини дека припаѓа на некое минато време, манастирот има многу погодности да им понуди на своите гости: од тури организирани три пати на ден, за време на кои љубопитните луѓе можат да дознаат повеќе за возбудливото минато, до пиење кафе и други пијалоци во градината. , како на пример и пазарување во продавница каде што можете да добиете сувенир од посета на ирска зграда од бајките – како што се насликани чаши, чинии, фин мед, домашни џемови…

Може да послужи и рачно изработено чоколадо кое вредно го создале бенедиктинските калуѓерки како убав подарок и потсетник за патување.