Запознајте го хирургот кој менува гласови за 45 минути – Со пациенти кои можат да изберат тон и да го слушаат за време на операцијата

Силен, длабок глас може да го натера мажот да делува посигурно и поавторитативно Многумина од нас не се задоволни со она што ни го дала природата и честопати сакаме да изгледаме или да звучиме како некој друг. И иако промената на физичкиот изглед не е ништо ново, промената на гласот, признаваме, е. И звучи неверојатно.
Ако мислевте дека цел живот ќе треба да живеете со гласот, тоа ќе ви го демантира турски лекар.

Секоја година прави меѓу 100 и 150 операции. Тој тврди дека оваа операција е достапна одамна, но дека неодамна станала во фокусот на јавноста. Турски лекар обучен на Харвард може да го прилагоди тонот и гласот на пациентите, давајќи им подлабок или повисок глас, во зависност од нивната желба. „Гласот е нераскинлив дел од нечија лична слика, а чувството на непријатност поради гласот може да влијае на нечиј професионален или личен живот, како и на самодовербата“, вели д-р Јелкен. На пример, луѓето на лидерски позиции можеби ќе треба да звучат поавторитативни, па можеби ќе сакаат да имаат помажествен глас“.

Објаснувајќи ја процедурата лаички, д-р Јелкен рече дека таа започнува со засек во долниот дел на вратот, по што следи создавање на „рскавичен остров“ на рскавицата на тироидната жлезда, кој исто така се движи наназад за гласот да звучи подлабоко. Постапката се изведува под локална анестезија, така што пациентите можат да одлучат за саканиот тон и висина на гласот со испробување на нивниот нов глас.

Пациентите може да зборуваат веднаш по операцијата, иако нивниот глас на почетокот може да звучи малку груб. Засекот на вратот има тенденција да зарасне за околу една недела, но целосно закрепнување се очекува по осум месеци.

Иако мажите се повеќе заинтересирани за оваа процедура, таа не е ограничена само на нив. Некои пациенти се жалат дека имаат висок или детски глас и сакаат да го променат тоа. Овој доктор им помага деценија и пол.