За еден ден во одело на Дедо Мраз даваат 1.000 евра: Сепак никој не е заинтересиран

Обединетото Кралство, по Брегзит, се соочува со недостиг од бројни профили на пазарот на трудот, а во овој период недостасуваат професионални Дедо Мразовци.

На сајтот за вработување „Индеид“ оваа недела има стотици слободни работни места, а се бараат луѓе кои се спремни час или ден да облечат костум на Дедо Мраз и да направат се што се очекува од него. Во предбожиќниот период, Дедо Мразовци се многу барани во Велика Британија, па од таа работа можете добро да заработите.

Според пишувањата на медиумите, распоредот на Дедо Мраз е тројно зголемен. „Дедо Мраз и неговите помагачи не се имуни на недостатокот на сезонска работна сила“, изјави Џек Кенеди за Daily Star на веб-страницата Indeed. Тој посочи дека се нудат дневници до 800 фунти, што е околу 936 евра. Недостигот на Дедо Мраз е поврзан со пандемијата, бидејќи во минатото оваа улога ја преземаа постари мажи, кои сега припаѓаат на ризичните групи.

И бидејќи работата на Дедо Мраз е поврзана со многу контакти, многу постари граѓани одлучија да не се занимаваат со тоа. Кенеди, исто така, гледа помала побарувачка за сезонски работни места. Анкетите на јавното мислење на мрежата „Некстдор“ покажаа дека проблемот е веќе многу забележлив. Така, 78% од испитаниците рекле дека не сметаат на пронаоѓање на Дедо Мраз годинава.

Една третина рекле дека би биле разочарани доколку Божиќ помине без Дедо Мраз. Врз основа на резултатите од истражувањето, „Некстдор“ организираше обука за Дедо Мраз во повеќе градови.