За жените – Зошто е важна промената на презимето?

Shot of a man carrying his bride while posing outdoors

Промената на презимето на жената не е само универзална традиција. Причината зошто решив да го земам презимето на мојот сопруг не беше само да покажам дека сме ново семејство и дека сме обединети, туку дека тој е мојата глава . По осум месеци брак, моето моминско презиме се уште е моето легално презиме.

Да не ја продолжуваме приказната, некаде ни се изгуби документацијата, а потоа се преселивме во нова држава и наидовме на неочекувана состојба од шестмесечен престој. Понекогаш речиси завршувам во солзи, но оттогаш се смирив и сè уште барам начини кои ќе ме направат побрза легитимна г-ѓа Холмс.

Но, во меѓувреме, прочитав како Зои Салдана и нејзиниот сопруг Марко немале такви грижи. Иако сум навикната актерките јавно да не ги носат презимињата на нивните сопрузи, Зои и Марко направија пресврт: Марко ќе го земе презимето на неговата сопруга. Се обидов да го одвратам од тоа“, изјави Салдана во интервјуто. „Му реков: „Ако го земеш моето презиме, твоето друштво на уметници, латино заедницата, како и целиот свет, тие ќе мислат дека не си маж“.

Но, Марко ме погледна и рече: „Ах, Зои, не ми е гајле“. И многу модерни луѓе ќе речат: „Амин.“ Па зошто воопшто е важна промената на презимето? Ние сме семејство Имам осум браќа и сестри, а седум од нив се посвоени. Сите тие имаа различни презимиња на изводите од матичната книга на родените кога се вратија дома од болница. Неизбежно, шест месеци по нивното пристигнување дома, сите ќе нѐ сместат во нашето комбе, ќе нѐ одведат до судницата и ќе застанеме пред судија да го доврши нивното посвојување и да ги смени нивните презимиња.

Тие веќе законски не ги носеа презимињата што ги имаа при раѓањето: беа посвоени во ново семејство, со сите права и привилегии што ги дава нашето семејство. Тие добија нови презимиња, како и ние кога бевме посвоени во семејството. Исто така, без разлика дали сме посвоени или родени во наше семејство, ни го давале презимето на нашите родители. Ние сме означени како нивни деца и тие ни ги дадоа сите права и привилегии што можеме да ги поседуваме како нивни деца.

И обично, кога ќе пораснеме, не го отфрламе презимето несериозно и ништо друго не земаме како што сакаме. Обично земаме второ презиме кога стануваме дел од друго семејство. Кога мојот сопруг и јас решивме да се венчаме, не го направивме тоа само затоа што сакавме да се будиме еден до друг секое утро, да создадеме семејство заедно или да ги поделиме сметките на половина. Во нашето модерно време, бракот не е неопходен за луѓето да се согласат околу тоа.

Се венчавме затоа што како христијани знаевме дека бракот е завет посветен од Бога на Негова слава, на наша радост и на доброто на другите. Во нашите бракови, како одвоени, се движиме кон тоа да станеме едно тело, еден тим. Повеќе од тоа да бидеме средство за наша лична радост и задоволство, па дури и за нашето лично посветување, за светот кој нè набљудува нашите бракови се слика на односот што Христос го има со неговата Невеста, Црквата.

Менувањето на презимето за нас е начин кој ја симболизира таа обединета слика, таа единствена врска. Ние сме различни Промената на презимињата не е само универзална традиција. Причината зошто решив да го земам презимето на мојот сопруг не беше само да покажам дека сме ново семејство и обединети, туку дека тој е мојата глава. Повеќе не сум независна, но сум повикана доброволно да се потчинам на лидерството во мојот живот.

Овој повик не кажува дека сум черга за мојот сопруг, или дека нема простор за мое различно мислење или несогласување со него, или дека немам свои мисли и ставови, или дека тој никогаш не ги слуша моите совети или пожртвувано се придржува до моите желби, наместо на своите. Меѓутоа, Бог, со својата милосрдна промисла, одредил дека мојот сопруг е мојата глава и водач што радосно го следам.

На семејствата Салдан им посакувам се најдобро во бракот и им честитам на нивните прекрасни близнаци, но ќе продолжам да шетам низ градот во следните шест месеци за да го сменам презимето на мојата возачка дозвола, здравствената картичка и банкарските документи.

Со нетрпение очекувам да станам г-ѓа Холмс, и да, тоа е делумно затоа што секогаш кога ќе го кажам тоа преку телефон, можам да користам скратено објаснување дека никогаш не би можел со моето потешко презиме („Холмс, да, како Шерлок) “. Но и затоа што кога ние како сопруги го менуваме презимето, симболично го објавуваме фактот дека припаѓаме на ново семејство, предводено од нашите сопрузи – семејства чиј фокус е да се вклопат во ликот на Таткото кој нè нарекува по име.