За неколку секунди студентот објасни како е да се учи далеку од дома: „Срцето само ми венее“

Легендарниот хрватски пејач Мишо Ковач еднаш пееше: „Сега, кога живеам во странство, срцето само ми згаснува…“. Ова е дел од текстот на неговата песна „Сите пеат, не можам да слушам“ која ја објави далечната 1987 година, но некои нови генерации како да се поистоветуваат со песната. Една од најголемите промени во животот на младите е напуштањето на родителскиот дом. Почетоците се исклучително тешки, носталгијата е силна и не следи како сенка, а младите се трудат да се снајдат во овој „нов живот“.

Повеќето од младите кои се иселуваат од семејниот дом одат на колеџ во друг град. Во своето видео на TikTok, еден студент го поврза секојдневието на младите кои не живеат со своите родители и легендарната песна на Мишо Ковач. Имено, тој снимил речиси целосно празен студентски фрижидер во кој има само четири намирници. Студентот на шега ги покажа првите големи пречки со кои се соочуваат студентите надвор од дома: нема повеќе дневни готвени оброци и преполн фрижидер освен ако самите не се потрудат да го направат тоа.

„Розите се црвени, сакам да јадам сарма. Еве самопромо, без срам“, напиша тој во описот на своето видео, кое го сподели во популарната студентска група на Фејсбук на станарите од домот Стјепан Радиќ. На ученикот не му требаше долго време да ги види плодовите од својата „само-матурска матура“: заработи речиси 900 лајкови и околу 70 коментари под својата објава.

„Контон вино, млеко, пудинг и два јогурта“, рече еден ученик за работи од неговиот фрижидер, а ова се само некои од поинтересните коментари: и пченка.“ „Важно е да имате кол нула и кисели краставички… на студентските оплакувања дека нема ништо во фрижидерот, студент кој сè уште има храна во фрижидерот смисли мудар совет. Само треба да одите до продавница“, напиша низ смеа.

@molnvr #klasik #studentskizivot #balkantiktok #croatia #serbia ♬ Svi Pjevaju, Ja Ne Čujem – Mišo Kovač