За 4000 евра ја реновирал старата семејна куќа и создал вистински мали рај (ФОТО)

BUI DINH CHUONG е 37-годишен хонорарен фотограф од Виетнам кој решил да реновира стара куќа во градината на неговото семејство и да ја претвори во вистинска мала оаза.

Семејната куќа се користела за заштита на градината и со години била напуштена и во трошна состојба, но во неа се задржале многу спомени од заедничките семејни моменти. Токму поради оваа причина Буи реши да и вдахне нов живот, објасни тој за Living in a мал портал.

Куќата е изградена во 1985 година и се користела за заштита на градината, но со текот на годините почвата станала неплодна. Поради ова, неговото семејство решило да ја напушти малата куќа, која со текот на времето почнала да се влошува.

Ограничен буџет
Буи се впушти во својот потфат со ограничен буџет и без семејна помош, решен да внесе стар шарм во трошната куќа. Тој ја започнал реконструкцијата користејќи ги материјалите што ги имал при рака, а работата многу му ја олеснил фактот што основната структура на куќата била во прилично добра состојба.

Куќата се состои од само една соба од 16 м2. Гипсот е обновен и обоен во светла боја. Подот е ламиниран, а прозорците и вратите се дрвени. Периметарот на куќата е покриен со бетон, а светло зелената боја на покривот е избрана за куќата да се вклопи со околината.

Реставрацијата на куќата траела два месеци, а вкупните трошоци достигнале околу 4.000 долари.

„Куќа од лисја“
Ентериерот е полн со дневна светлина и опремен со мебел од ратан кој го истакнува природниот амбиент, а главни ѕвезди на куќата се растенијата кои го збогатуваат просторот и вдишуваат живот во него.

Малата куќа е полна со растенија, а верандата е покриена со проѕирен материјал за растенијата да ја апсорбираат сончевата светлина. Беше украсен во рустикален стил и беше именуван како „куќа од лисја“, во спомен на едно дрво што претходно беше пронајдено во градината.

Куќата стана вистинска сензација и е честа дестинација за оние кои бараат живот во хармонија со природата, а за нејзиниот сопственик стана омилено место за одмор на крајот од работниот ден.

Реставрацијата на градината се уште не е завршена бидејќи засадил дрвја на кои им треба долго време да растат. Само тогаш, работата да ја претворите викендицата во совршена оаза за релаксација ќе биде навистина завршена.