Зел милион долари од банка за измама и ги потрошил на забава и жени

Лук Мур од Голдбурн, Австралија, секогаш мислел дека некако ќе се збогати. Од својата 13-та година работи во супермаркет, коси тревници, продава осигурување. Не отишол на факултет за да продолжи да работи. Тој тогаш имаше 22 години. Падот на берзата му ги уништи животните заштеди од 50.000 долари. Ја изгубил работата и очајувал.

Потоа, едно утро додека возел, заспал зад воланот и удрил во камион. Тој за чудо преживеал, но паднал во депресија и не можел да стане од креветот. Неговата мајка се разболела, па Мур морал да се грижи за својот 12-месечен брат. Тој раскина со Меган. Беше самец, скршен, невработен и блиску до банкрот.

Но, тогаш се случи нешто необично – во јули 2010 година, кога требаше да истече хипотеката на неговата компанија, таа продолжи да се исплатува и покрај неговите празни сметки во банката Свети Џорџ, штедна книшка во банката директно на хипотекарната сметка. Две недели подоцна тоа се повтори. Кога го проверил салдото на сметката, видел дека акумулирал соодветен долг со камата на негово име.

Мислеше дека ќе престане откако ќе го надмине прагот, но тоа не се случи. Неговата хипотека продолжи да се исплатува. Мислејќи дека е луд, тој побарал 5.000 долари да му бидат префрлени на неговата хипотекарна сметка, пишува „Esquire“. Неколку дена подоцна се јавил во банка и добил известување дека исплатата поминала.

Можеше да префрли пари во износ што сака од неговите сметки кои беа празни. Кога ќе помине исплатата, сметката ќе покаже презадолженост. Тој продолжи да експериментира, барајќи трансфер од 5.000 долари и по 50.000 долари. И ги доби. Тој во суштина добивал „бесплатни“ пари од банката, која или не забележала или не се грижи за акумулација на долгот.

Така, Мур решил да живее на високи нозе, како што отсекогаш сакал. Тогашниот 24-годишен Мур се преселил во Сурферс Рај во прекрасниот крајбрежен град Голд Коуст и се препуштил на развратен живот, вклучувајќи пиење, жени и патување. Купил луксузен автомобил Алфа Ромео. Деновите ги поминуваше на плажа, а ноќите во баровите.

Деновите и ноќите набрзо станаа недели со пиење, танцувања. Тој се преселил во стан со сомнителен поранешен колега од работа во неговиот роден град Голдбурн. Во декември 2011 година, шест месеци по преселбата, забавата заврши. Еден колега исчезнал со парите што му ги позајмил и не одговарал на неговите повици. Ги потрошил преостанатите 150.000 долари што ги зел од банката. Почна повторно да тоне во депресија.

Имав неколку добри прилики во животот да направам нешто од себе. И јас не успевав секој пат – изјави подоцна Мур. Тој не можеше да подигне готовина од банката – единствениот начин да се поддржи прекумерниот долг и да се подигне готовина беше со трансфер. Мур сфатил дека може да ги префрли парите на PayPal, а потоа во друга австралиска банка.

Со помош на нова банкарска шема, купил сребрен масерати со кожни седишта и го подигнал во Сиднеј, а да дошол во Сиднеј ќе купил велостер на Хјундаи, бидејќи Алфа Ромео му бил неисправен. Тој продолжи со развратен живот. Во текот на денот, тој сурфаше на Интернет во својот пентхаус стан и купуваше сè што ќе му падне во очи – јакна со потпис на Мајкл Џордан, тапан со потпис на Ејми Вајнхаус.

Тој нарачал потпишани фотографии од неговите омилени музичари – Ред Хот Чили Пеперс, Кис, Ролинг Стоунс, Мајкл Џексон и Боб Дилан, купил слика од Салвадор Дали и неколку други уметнички дела, пишува „Esquire“. Тој зел вкупно 1,5 милиони долари во готовина од банката. Методот на Мур беше успешен до декември 2012 година, кога беше забележано што се случува. Мур беше уапсен и осуден на четири години и шест месеци затвор за измама поврзана со презадолженост, која повлече 1.671.201 долари со камата.

Но, Мур поднесе жалба и се претстави на суд. Студирал кривично право и се фокусирал на случаи на измама. По неколкумесечно истражување, тој го открил својот спас – според законот, измамата значи дека морал да предизвика неовластен одговор од компјутер – обвинение кое не може да биде подалеку од вистината. Според договорот на Мур со банката, тој бил совршено овластен да прима пречекорувања по одобрение од банката.

Тој подоцна беше ослободен во 2016 година, кога неговиот случај излезе во јавноста. Можев да завршам со 50 милиони долари, да купам приватен остров во земја која не екстрадира и имам слуги кои работат за мене до крајот на мојот живот – изјави Мур.

Наместо тоа, денес тој планира да го заработи своето богатство на традиционален начин – како адвокат. Тој очекува наскоро да дипломира. Интересно, ова не е изолиран случај во Банката Сент Џорџ – во мај 2016 година, 21-годишна студентка од Сиднеј беше уапсена затоа што потрошила 4,6 милиони долари на дизајнерски чанти и накит кога добила неограничен заостанат долг од подружница