Златна лекција од стариот рибар: „Не мора да се збогатиме за да уживаме во животот!“

Имаше еднаш еден бизнисмен, кој додека шеташе покрај плажата во близина на едно мало бразилско село, здогледа како еден рибар седи под дрво, пуши цигара и ужива во прекрасната глетка што се наоѓа пред него.

Кога бизнисменот го праша зошто седи и не прави ништо, тој одговорил дека фатил доволно риба за еден ден.Откако го слушна одговорот, богатиот бизнисмен луто му одговори: „Зошто не фаќаш повеќе риби наместо да седиш таму во сенка и да губиш време?“ Рибарот го праша: „Што би направил со таа риба?
“Бизнисменот: „Рибата може да ја продадете. И ако заштедите доволно пари, би можеле да купите поголем брод.“ Рибарот: „Што би направил тогаш?“

Бизнисменот: „Може да одите на риболов во подлабоки води и да фатите уште повеќе риби, да заработите уште повеќе пари.“ Рибарот: „Што би направил тогаш?“
Бизнисменот: „Можете да купите многу чамци и да ангажирате повеќе луѓе да работат за вас и да заработат уште повеќе пари.“ Рибарот: „Што би направил тогаш?“

Бизнисменот: „Може да станеш богат човек, бизнисмен како мене.“ Рибарот: „Што би направил тогаш?“
Бизнисмен: „Па, тогаш би можеле да уживате во вашиот живот.“ Рибар: „Зар не го правам токму тоа сега?“

Не мора да чекаме утре за да бидеме среќни и да уживаме во животот. Не мора да се збогатиме за да уживаме во животот. Животог е само момент и треба да се живее во потполност. Како што би рекле некои мудри луѓе: Вашето богатство не е во тоа што го имате, не се во материјалните добра што ги поседувате, туку во она во што уживате.