„Знаеш ли зошто умре мојот татко? Петгодишното дете и ја отвори душата на учителката

Момчето многу рамнодушно рече „Татко ми почина“! Бев запрепастен и мојот ум почна трескавично да бара зборови за одговор. Со нетрпение го очекувам најдобриот ден во неделата. Недела е денот во неделата кога можам да се дружам со толпа луѓе. Не можам да ја пропуштам забавата и заедништвото што ги споделуваме. Најдоброто време од неделата е кога сум опкружен со пет и шестгодишни деца. Како и секоја друга недела, сите седнавме околу масата, разменувајќи се поздрави и насмевки. Децата ги споделија своите неделни настани пред да почнеме да се дружиме.

Нивното претходно ги вклучуваше вообичаените кавги со пријателите, некои од нив беа специфични и забавни, но имаше и многу интересни. Но, децата секогаш сакаат да ги споделуваат страсно, без разлика на содржината. Кога ќе дојде мојот ред да ја споделам приказната, тоа е задача што ги држи вклучени тие половина час. Оваа недела беше малку поинаква. Сè беше мирно и мислев дека раскажувањето на мојата приказна ќе биде како едноставно возење со мало одвлекување на вниманието.

Во моментот кога почнав да зборувам, сите внимателно ме слушаа освен едно момче кое беше длабоко во мислите. Додека продолжив да ги задржувам сите останати во приказната, го гледав тоа дете со аголот на окото. Неколку минути подоцна, тој стана од столот, одеше околу масата и дојде до мене. Мислев дека можеби сака да се напие вода или да оди во тоалет, но тој нежно ме праша: „Знаеш ли што?“ Се свртев кон него, го погледнав во очи и чекав да одговори на прашањето што го постави.

Очекував да каже нешто што се случи во текот на таа недела, што веројатно не успеа да го сподели на почетокот на нашето дружење. Многу рамнодушно рече: „Татко ми почина“! Бев запрепастен и мојот ум почна трескавично да бара зборови за одговор. Не можев да поверувам. Дали само слушнав што рече? Не знаев ништо за неговото семејство освен фактот дека тој доаѓаше овде секоја недела со мајка му.

Додека се борев да го сварам она што штотуку го слушнав, барајќи зборови, тој постојано велеше со својот мек глас: „Но, сега е на убаво место!“ Не можев да одговорам! Се чувствував досадно. Како може некој толку позитивно да ја прими загубата на саканата личност, особено смртта на таткото, единствениот најдобар пријател што го знаел како дете? Додека продолжив да гледам во неговите очи, обидувајќи се да го сокријам мојот шок и разочарување, тој ме праша: „Знаеш ли зошто умре?

Немав храброст да прашам, но тој продолжи: „Да ми испрати уште повеќе благослови“! Додека го слушав ова петгодишно дете како изговара мудри зборови, очите ми се наполнија со солзи. Собрав храброст и го прашав: „Дали мајка ти те научи на ова?“ „Не, татко ми ме научи на тоа“, рече тој. Моите мисли беа вознемирени. Го замолив да седне и му ветив дека после дружењето ќе се сретнам со мајка му и ќе разговараме. Продолжив со приказната, но чекав да ја сретнам мајката на тоа дете, иако немав поим што ќе и кажам.

Откако се дружевме, се сретнавме и ѝ реков: „Жал ми е што го слушам тоа. Не знаев дека татко му повеќе не е жив“. „Да, Рут. Помина веќе една година. Тој боледувал од рак и починал. Тој повеќе не е со нас“, одговори таа. Какво влијание оставил тој татко врз своето дете! Знаеше дека ќе умре и знаеше дека не може да го види своето дете како расте. Но, она малку време што му остана во овој свет го искористи на најдобар можен начин; со градење цврста основа кај своето дете.

Ова мало момче толку многу го сака својот татко што верува дека отишол на убаво место само за да му испрати уште повеќе благослови. Сигурен сум дека ќе порасне со истата љубов во срцето, истата љубов што повеќе не може да ја види, но може да ја носи каде и да оди.

Животот е сенка што исчезнува, во моментот кога светлината на свеќата трепери, И затвори. Но љубовта останува цел живот, оставајќи неизбришлива трага што нема да исчезне. Го почитувам тој тато кој ја чуваше љубовта во банката (срцето) на своето малечко, богатство кое никој не може да го украде, богатство за цел живот! Јас сум возрасен човек кој не може да ја поднесе загубата на саканата личност. Да бев момче, би сакал одговори од Бога. Но, ова мало дете ми одржа лекција за цел живот. Господ е добар, цело време! Цело време, Господ е добар!