Зошто авионите немаат подобран? Мислите дека ќе ви го спаси животот при пад, но вистината е сосема поинаква

Има многу интересни работи за авионите и нивната употреба. Некои од нив се интересни и го привлекуваат вниманието на љубителите на ова превозно средство, а некои се застрашувачки. Сите кои често користат авион, а може да се каже дека се љубители на летање, со гордост го истакнуваат фактот дека шансите за губење живот во несреќа се многу мали.

Ако се прашувате која е првата авиокомпанија основана во светот, одговорот е дека тоа беше KLM во далечната 1919 година, па следната година ќе слави 100 години, а првата бизнис класа не ја воведоа тие туку Qantas. Развојот на воздухопловната индустрија многу напредуваше од изградбата на првите авиони, преку експериментални, помалку успешни и важни летови, до денес.

Колку и да беа тешки почетоците, факт е дека авионот денес е дефинитивно превозно средство кое донесе револуција во областа на транспортот.
Велат дека има неколку причини за отсуството на падобрани во патничките авиони:

Патнички авион е многу безбедна и сигурна машина. За споредба: веројатноста за смрт во текот на летото е 1:11 000 000, а во патниот сообраќај 1: 5 000. Авионот лета на височина од околу 10-12 km, со брзина од 800-1000 km/h. Падобранот е едноставно бескорисен во такви услови. Атмосферата во атмосферата е од -40 до -60, атмосферата е разредена и практично нема кислород. Во такви услови, едно лице едноставно нема да преживее.

Секој пат кога авион ќе влезе во зона на турбуленции, може да предизвика паника кај особено чувствителните патници. А присуството на падобран може само да ја влоши атмосферата за време на летот и да го направи летот целосно неподнослив за некои патници. Во моментот на несреќата луѓето се во паника, би им било многу тешко да стават падобран и организирано да стигнат до местото каде што треба да скокаат.

Да се ​​има голем број падобрани, за 100-500 луѓе, е многу скапо.

Така, авионите се натоварени со дополнителна тежина. На тој начин, нема да има доволно простор за складирање на багажот на патниците. Дополнително, тие би ги покачиле и авио билетите, бидејќи цените на падобраните се доста високи.