Зошто Бог бара од жената да му биде покорна на својот сопруг?

Послушноста на жената кон нејзиниот сопруг е многу интересна тема и Божјата реч зборува за неа на неколку места. Зошто Бог бара од жената да му биде покорна на својот сопруг? Послушанието е ред по природа. Бог ја создал земјата од ништо и ја населил со луѓе, Адам и Ева. Тој најпрво го создал Адам и рекол: „Не е добро човек да биде сам: ќе му помогнам како што му помогна“. (Битие 2:18). Тој длабоко го заспа Адам и му зеде ребро. Еврејскиот збор за ребро во овој стих го нема само тоа значење и може да значи некој друг орган. Она што е важно е дека самиот маж не е комплетен, а не е ни жената.

Бог го замислил бракот пред човекот да падне во грев. Во овој брак, Адам беше глава на семејството, а Ева негова помошничка. Оваа вистина се повторува многу пати во Новиот завет, и како што беше во минатото, така треба да биде и денес.

Зошто е толку важна послушноста на жената кон нејзиниот сопруг? Еве 4 причини зошто жената треба да му биде покорна на својот сопруг. Жената лесно се залажува – заведува „Адам не беше измамен, туку измамената жена направи престап“ Поради нејзината посебна градба – карактерот што и го дал Бог кога ја назначил за помошничка на нејзиниот сопруг, жената е подобра во изневерувањето отколку мажот. Таа е повеќе водена од нејзините емоции отколку од разумот, додека мажот повеќе го слуша својот разум отколку срцето.

Бог знаел како да направи жената совршено да се вклопи со мажот затоа што во бракот се потребни и разум и срце. Сатаната ја знаела оваа вистина и затоа и пристапила на Ева со искушение да го изеде плодот од забранетото дрво. Искушувачот ја искористил природата на жената за да ја заведе. Факт е дека многу секти и култови денес се основани или управувани од жени. Значи, бидејќи жената има тенденција лесно да се залажува, не е паметно жената да биде глава на семејството. Таа ќе управува со семејството како да вози тобоган, според нејзините емоции, горе-долу.

Зошто е толку важна послушноста на жената кон нејзиниот сопруг? Жената е таа која ги раѓа децата и се грижи за домот. Побожната жена своите активности ги насочува кон домот – семејството. . Павле пишува за жените дека треба да се мажат, да имаат деца, да водат домаќинство и да бидат добри домаќинки. Ова е многу болна точка за денешните жени кои избираат деловна кариера наместо дом. Децата ги доживуваат како пречка за нивната кариера и слобода и тоа им е изговор да не ги раѓаат, односно ги немаат.

Никаде во Светото писмо не пишува колку жени треба да раѓаат деца или колку часа дневно треба да се чистат, складираат и готват. Сопругата треба да биде свесна дека домот е „гнездо“ и дека се грижи за неговиот изглед, дека децата ја имаат потребната грижа и воспитување – да ги научи на побожност, а да се грижи за својот маж за да ја усреќува во се. Жената е срцето и центарот на домот, она што таа навистина е ќе ја одреди судбината на децата и сопругот. Дом – семејството е првото место каде жената треба да му служи на Господа.

Штом жената ќе го прифати Христос како свој Спасител , мудро е да му објасни на својот сопруг што направила – дека се свртела кон Бога и дека би ѝ било мило да го стори истото. Не е неопходно многу подоцна да се повторува и да се осудува за грев или озборување и да се омаловажува пред другите христијани. Не препуштајте се на самосожалување кога тој не разбира што барате од него. Запомнете дека тој е збунет од промената што ја гледа кај вас и знаете како сте ја доживеале. Според Светото Писмо, маж ќе се стекне со промена во вашиот живот и начинот на кој живеете

Се случува, кога новообратената жена ќе ги донесе своите деца кај Господа, таа е во искушение да го критикува својот сопруг, наместо уште повеќе да го воспитува во очите на своите деца, нагласувајќи ги неговите доблести, добри особини. Ова го прави семејството да изгледа мизерно од порано, односно пред да влезе Христос во него. Кога мажот ја сака својата жена како што Христос ја сака Црквата, тоа му покажува на овој свет колку Бог го сака секој поединец. Кога жената во послушност го сака својот сопруг, таа илустрира како верниците треба да му бидат послушни на Христа, за да му бидат послушни.

Многу луѓе во светот подобро би разбрале што значи да се биде христијанин доколку жените и сопрузите живеат според Божјото Слово. Кога жените се однесуваат бунтовно и непослушно кон своите сопрузи, тие паѓаат во оваа Божја лекција и стануваат камен на сопнување за неверниците. Нашите дела можеби се причината поради која некои не сакаат да дојдат кај Христа, иако ние им зборуваме долго и се молиме за нив.

Опасно е да се игнорира Божјата лекција – поука. На Мојсеј му беше заповедано да удри во карпата за да извлече вода за жедните Израелци. Тој требаше да зборува со карпата и да ја удри, а тој само ја удри. Водата излезе, но Мојсеј беше казнет: му беше забрането да влезе во ветената земја. Тој не беше осуден во пеколот, туку казнет за неговата непослушност затоа што не ја исполни Божјата лекција – не зборуваше со карпата, Христос, и ја удри двапати.

Ако жената е горда и бунтовничка и не застане на своето место на послушност, таа паѓа во Божјата поука и се става под Божјиот суд. Нема поголем знак дека е исполнета со Дух од тоа кога жената живее во послушност и послушност на својот маж, исполнувајќи ја заповедта дека „Жените треба да им се покоруваат на своите мажи како на Господа“