Зошто во Хонг Конг прават станови со големина на паркинг места

Со ограничен простор за градба, Хонг Конг стекна репутација на град со најмали и најскапи станови во светот. За Макс Ли, 26-годишен лекар од Хонг Конг, животот во неговиот еднособен стан се врти околу кревет. Тоа е првото нешто што го гледате кога ќе влезете.

Не само што спие таму и гледа телевизија, туку чита и медицинска литература кога не е во болница – неговиот лаптоп е ставен на тесно биро на едниот крај. Ли го избрал овој простор од 20 метри квадратни во стаклена зграда, во живото срце на Ковлун, за да може да си дозволи да биде во центарот на градот.

„Во ред е да се живее овде сам, но кога ќе дојде мојата девојка, има многу гужва“, вели тој. Левиот дом простор можеби изгледа невообичаено мал, но единицата во која живее е всушност сè почест тип на имот – микро стан. Хонг Конг има околу 8.500 од овие минијатурни станбени единици.

Тоа се всушност еднокреветни соби, со доволно простор за кревет, мал плакар, мала бања и чајна кујна. Се продаваат како „достапни куќи“. Еден од најгусто населените градови во светот има критичен недостиг на станови, а тоа предизвикало цената на куќите да се зголеми за 187 отсто од 2010 до 2019 година. Сега просечната цена на куќата надминува 1,3 милиони долари, во град каде минималната плата е 4,82 долари на час.

Дури и квалификуван работник во Хонг Конг мора да работи 21 година за да си дозволи просечен стан од 60 квадратни метри во близина на центарот на градот. Микроапартманите чинат половина од просечната цена на една куќа. Најмалите од овие простори од 11 квадратни метри, познати како нано-нови, се помали од повеќето автомобили и нивните паркинг места. Зградите како „One Prestige“, изградени во 2018 година во областа Норт Поинт на островот Хонг Конг, се погодни не само за оние кои купуваат стан за прв пат, туку и за купувачи од континентална Кина и други земји.

Становите од 15 до 27 метри квадратни моментално чинат од 800.000 до милион долари. Изгледа неверојатно, но поседувањето сопствена соба, дури и помалку од паркинг место, може да се смета за подобрување на јавните станови, каде живее речиси половина од населението, а за кои има шестгодишна листа на чекање. Имено, има уште помали „кафези“ или „кутии“, кои се соби од девет квадрати кои се изнајмуваат на жители на Хонг Конг со најниски примања.

Апартманите во Хонг Конг немаат плакари, а дури и во поголемите станови, кои се во просек од околу 60 метри квадратни, семејствата имаат малку простор за работи и мора да бидат рационални кога купуваат нешто.

Промотивното видео за One Prestige, на пример, прикажува еднокреветна соба која се трансформира од дневна соба во трпезарија или спална соба – ниска масичка за кафе пред мала софа е подигната за да стане кујнска маса, а потоа каучот се расплетува во кревет.