Зошто жената никогаш не треба да влегува во куќниот буџет 50/50: Моите пари се мој, а твоите се заеднички!

Дали имате домашен фонд или ги почитувате правилата на самејниот живот? Научени сме дека во традицијата на нашиот народ дека мажот е тој кој ги обезбедува финансиите на семејството. Но, времињата се сменија. Денес жените придонесуваат во буџетот исто колку и мажите, во некои случаи и повеќе. Неодамна седнав во паркот и ги чекав децата да си играат. Почнав минлива приказна со група жени кои беа во паркот од истата причина.

Прво разговаравме за тоа како сè поскапи, за да може приказната да се фокусира на тоа колку жените трошат за себе месечно: маникир, педикир, сликање, фенирање…
Една помлада жена рече: “Редовно одам на фризер и маникир. Морам да го имам за тоа! Не ми е гајле за другото, нека мисли мојот сопруг, тој заработува за семејството …”

Се ослободив од овие навики и за два месеци заштедив 32.500: Еве како! Додека неколку од нас зачудено ја гледавме, еден од нив се осмели да каже: „Па, претпоставувам дека заедно заработувате за семејството? „О, не! На самиот почеток јасно кажав дека тој е тој што треба да го издржува семејството. Така било отсекогаш. Жената е тука да одгледува деца, да се грижи за куќата а тој да заработи за нас…“

„Но, претпоставувам дека и вие работите? Каде ви оди платата? – Сакавме да знаеме се. “Купувам куќен потрошен материјал ваму-таму. Одиме на шопинг еднаш месечно, но тој ја плаќа сметката. Лето, зима – тој плаќа сè. Јас ги плаќам малите сметки, но тој секогаш ми дава колку што ми треба… Јас обично остатокот од парите го трошам на гардероба и средување. Но, тоа не се некои големи пари, да се разбереме…“

“Браво! Така е! Јас секогаш велам дека денешните жени не дозволуваат мажите да бидат мажи – да се грижат за семејството! Затоа мажите се претвораат во чевли, а жените во глава на семејството! Денес не се знае кој носи панталони и кој здолниште! Мажот е глава на семејството, па мора да ја разбере и прифати својата одговорност кога се финансиите во прашање. Жената не може и не смее да инвестира 50/50 во домашниот буџет!

Зошто? Па затоа што утре ќе оди на породилно, ќе зема боледување кога е дома со децата, а платата ќе и се сведе на минимум! Каде е правдата!Ако се побуни човек, велиш: Јас се грижам за куќата и за децата, вие чувајте се за мене – така и двајцата ќе се грижиме за семејството!„Се вмеша една постара жена и не замолчи сите.