Зошто животот на село е многу подобар отколку во градот?!

Реки од луѓе од села и мали градови продолжуваат да се влеваат во големите урбани центри во потрага по подобар живот. Факт е дека животот во селото е несигурен и тежок, но дали напуштањето на селото е навистина решение?! Искуството е дека она што луѓето го наоѓаат во градот, во потрага по подобар живот, обично не е живот, а камоли подобро. Не е ни чудо што постарите луѓе секогаш, кога ќе стават крај на работниот век, уморни од таквиот живот во град што им дава само опстанок, се враќаат во селото, во парцелите и старите куќи што им ги оставиле нивните предци.

Покрај оние очигледни предности како што се мир, тивок, чист воздух, чиста вода, можност за одгледување на сопствено овошје и зеленчук кои не биле третирани со токсични хемикалии, на село тие наоѓаат помалку очигледни, како што се ракување и директно офлајн комуникација која полека паѓа во заборав. Луѓето на село не минуваат едни покрај други, туку едни покрај други, свесни за постоењето на други живи суштества. Друга огромна предност на селото е смиреноста што произлегува од бавниот проток на време што се чини дека тече двојно побавно отколку во зафатените градови. Ова секако има позитивно влијание врз селаните кои имаат многу помалку проблеми со депресија, нервоза и болести предизвикани од притисок врз психата.

На прв поглед, живеењето во поголеми урбани средини обезбедува разновиден живот полн со можности од соништата. Кога ќе погледнете малку поблиску, за повеќето луѓе, тој живот не е толку разновиден, туку повеќе наликува на монотон ден кој се протегал до цел живот, суров ден во кој соништата на момците за иднината бледнеат една по друга, оставајќи само празнина и чувство неостварено.

Ние ги прифативме депресијата, стресот и несоницата како нешто нормално, нешто од што не може да избега современиот човек ако сака да биде примерен член на ова општество и да живее од неговата, обично, недоволно платена работа, прифативме да бидеме несреќно среќни.

Миграциите на населението од село во градовите на двете најголеми земји во светот, Кина и Индија, најдобро одразуваат колку луѓе бараат среќа во градовите. Во Индија е од 1951-2011 година. година, бројот на жители што живеат во градовите се зголеми од 17 на 31 процент, додека во Кина од 1990-2013 година. тој процент се искачи од 26 на 53,7. Во 160 земји низ светот, повеќе од 30 проценти од населението живее во градови, а тој број постојано расте.

Селото е совршена околина за воспитување деца затоа што во селото децата се будат од чврчорење на птици, а не од звуците на бетонска вежба, сообраќај или гласна музика што доаѓа од блиското кафуле.

Живеејќи во хармонија со природата, децата брзо учат да ја ценат и да се грижат за неа. Родителите не мора постојано да бидат во грч, прашувајќи се дали нивното дете стигнало безбедно на училиште или пријател затоа што стапката на криминал во село е многу ниска, така што децата што живеат во село се многу побезбедни од оние што живеат во градот. Она што денес го прави животот надвор од градските граници уште полесен е Интернетот, кој овозможува брза и лесна комуникација со целиот свет. Веќе не е потребно да се групираат големи луѓе на мал простор за полесна комуникација и размена на информации.

Сега можеме да следиме сè што се случува на светот, па дури и да работиме од удобноста на живот на село додека го гледаме ведрото ноќно небо со милиони sвезди на кои се чудиме секоја вечер затоа што, поради градските светла, смог и магла , не ни знаевме дека има и други предмети на небото, освен Сонцето и Месечината. Од своето основање, градовите се политички, економски и културни центри кои привлекуваат многумина кои сакаат да се реализираат во една од овие гранки или едноставно сакаат да го заменат својот чесен селанец, тешко заработен леб со полесен, урбан, послужен од туѓа печка , направени од некој друг. Немаме време да се запрашаме што има во тој леб, или на која трпеза се меша. Кога сите јадат, јадам и јас. Тоа е психологијата што ја следат повеќето луѓе. Не сме сите будали, претпоставувам.

Поради големиот број жители, ни се чини дека градовите се поинтересни и непредвидливи отколку што навистина се случува. Може да се претпостави дека во секојдневните судири на стотици илјади или милиони неповрзани животи, ќе се појават многу повеќе хаотични реакции. Но, тоа не е случај. Секојдневието во градот е прилично монотоно, некои грабежи, силувања, убиства, протести … Сè се досадува брзо. По студијата за градовите, швајцарскиот физичар Алберто Хернандо рече:

„Научивме дека групи од дури милиони луѓе се однесуваат како кохерентна целина. Милиони индивидуални бесплатни и непредвидливи одлуки доведуваат до заеднички исход заснован на основните закони и принципи “.

Значи, се чини дека живеејќи во градот, полека се губиме и стануваме дел од целото. Од гледна точка на владетелот, тоа е добра вест затоа што е полесно да управувате со мноштво што се однесува како еден организам отколку кон секоја индивидуа одделно. Од гледна точка на невладетелите, тоа не е добра вест затоа што значи дека ние навидум донесуваме одлуки затоа што тие се спроведуваат цело време.

Толпи луѓе кои не се ни свесни дека се роботи подолго време, маршираат низ улиците на градовите кон пензија. Целиот ден е планиран и половина од тоа го поминуваме издржувајќи на работите што ни стојат на патот – црвено светло на семафор, редици каде што сме заглавени, бесконечни реклами на телевизија… Дружењето и семејството ќе чекаат уште еден ден.

Поради брзиот и стресен живот во градот и осаменоста до која носи многу нејзини жители, се повеќе луѓе сфаќаат дека селото, дури и оној на само десетина километри од градот, им носи бегство од поголемиот дел од проблемите што ги создава.

Затоа, не треба да бидеме изненадени ако во наредниот период гледаме се повеќе повратници во природата и здрав начин на живот.