Зошто на жените му е секогаш поладно од колку на мажите – Истражувањето го покажа ова

Израелските научници открија зошто мажите и жените постојано се расправаат околу контролата на греењето или климатизацијата, а виновникот е еволуцијата. Дали некогаш сте се запрашале зошто жените се секогаш поладни? Кога температурата ќе падне, понежниот пол речиси секогаш прва ќе го почувствува студот. Наводно, научниците конечно пронајдоа одговор зошто жените се почувствителни на студ Забележале дека жените се секогаш поладни од мажите и следеле записи стари 40 години за однесувањето на лилјаците и птиците.

Тие веруваат дека жените развиле почувствително чувство на студенило за да се одвојат од партнерите и да спречат можни конфликти. Исходот е теорија објавена во академско списание, која покажува дека одредени видови имаат најдобри шанси да преживеат кога мажјаците и женките се држат на растојание едни од други. ,

Истата карактеристика е присутна кај многу видови птици и цицачи. Меѓу многуте видови птици и цицачи, женките претпочитаат потопла средина од мажјаците, и оваа тенденција ги раздвојува двата пола.

Д-р Еран Левин, од Универзитетот во Тел Авив, нагласува: Мажите и жените поинаку ја чувствуваат температурата. Оваа разлика во чувството на топлина не настана за да можеме да се скараме со нашите партнери за клима уред, туку сосема спротивно. Тоа е затоа што кај птиците и лилјаците полот е одвоен надвор од сезоната на парење, што ја намалува конкуренцијата меѓу мажјаците и женките.

Ја намалува агресијата предизвикана од конкуренцијата кај жените меѓу мажите и ја намалува агресијата кон жените и децата – вели Левин. Има уште една предност во тоа што жените повеќе чувствуваат студ, рече тој. Женките имаат тенденција да се грижат за своите потомци, кои во многу случаи имаат потреба од регулирање на температурата. Кога женките се почувствителни на студ, повеќе се охрабруваат да ги загреат младите, изјави Левин.