Зошто не треба да им кажувате на луѓето за вашата среќа – цитат кој објаснува многу

Многумина веруваат дека човекот е среќен само кога ги постигнува своите цели и постигнува успех, но многу луѓе немаат сила или волја да започнат и да направат нешто со својот живот. Тие едноставно не веруваат во подобро утре и немаат надеж за подобра иднина. Античкиот грчки мислител рекол: „Не зборувајте за вашата среќа со личност која е многу понесреќна од вас“. Среќата ја сака тишината, но не од причина што кај другите не предизвикуваме завист, туку затоа што среќата е краткотрајна и треба да уживаме во неа и да ја зачуваме во нашето сеќавање.

Кога ја споделуваме среќата со другите, не ги мотивираме да бидат среќни, туку кај другите предизвикуваме завист и омраза. Многу луѓе толку се трудат да постигнат нешто во животот, но не успеваат, па често им завидуваат на луѓето кои лесно постигнуваат сè. Би било убаво сите да сме подеднакво среќни, сите да имаме еднакви пари и да немаме проблеми, но за жал тоа не е можно.

Една стара поговорка вели: „Не верувајте на личност која постојано зборува само за своите проблеми и ја крие среќата од вас“. Не можете да ја сметате личноста која постојано ви кажува за своите проблеми за свој пријател затоа што тогаш својата негативна енергија ви ја пренесува. Па, како да им верувате на луѓето, како да не се сомневате во нивните намери?

Нашите мисли се материјални и начинот на кој размислуваме ќе ни се случат такви работи. Ако очекуваме сите луѓе да бидат злобни и злобни, таквите луѓе ќе ги привлечеме кон себе. Затоа споделете радост и среќа, но не се фалете премногу и фалете се со својот живот.

Не дозволувајте љубопитните луѓе да влезат во вашиот живот и да ви ја украдат среќата. Запомнете дека на крајот не е среќен оној кој е богат, среќен е оној чии радости не чинат ништо.