„ЗОШТО РАЃАВТЕ ЧЕТВОРКА АКО НЕМАТЕ УСЛОВИ? Марија Гаќеша за прв пат за одвратните коментари кои врнат на интернет

Семејството Гаќе, кое имаше четири деца, ни откри како се справуваат со негативните и грди коментари кога се во прашање нивните бебиња. На 22 април годинава во Србија се родилеа првите природно зачнати четворки. Марија и Ѓорѓе Гаќеша не можеле ни да сонуваат дека покрај ќерката Искра, ќе станат родители на уште четири деца. Веста дека Марија прво носи тројки, а потоа четворки била добредојдена како благослов.

– На првиот ултразвук не дознавме дека се четворки, на првиот ултразвук имаше близнаци, на вториот имаше тројки, само на четвртиот имаше четворица. Велам да, близнаците одлично ни прилегаат, веќе размислувавме што да правиме со тројките, но кога стигна информацијата дека станува збор за четворки, немаше враќање назад, иако предложија намалување и абортус. Не сакавме затоа што тоа беше дар од Бога и ако не требаше да се случи, сигурно немаше да се случи – изјави Марија.

Оваа приказна одекна во Србија, па многу познати личности се јавија да му помогнат и да го поддржат семејството Гаќе. Сепак, најголем впечаток остави една пејачка.

-Имаше многу изненадувања од познати личности, но можам да кажам дека најпрво се обратив кон Ана Стајдохар бидејќи има прерано родено дете и кога ја слушав нејзината песна посветена на предвремено родените деца, ме погоди. Во тоа време нашите деца не беа со нас и едноставно почувствував потреба да и кажам се бидејќи само мајка на предвремено родени бебиња може да разбере друга мајка на предвремено родени бебиња. Сакав да и се заблагодарам до небо што сними таква песна полна со емоции. Се’ произлезе прво од неа, а потоа се вклучија Алекс и сите други – истакна Марија.

Марија решила да не издвојува ниту една позната личност освен Ана Стајдохар, бидејќи би се случило да заборави некого, а тоа никогаш да не го посака. Бебињата минале три и пол месеци на Институтот за неонатологија, а животот на четирите девојчиња висел на конец. Тој период бил најтежок во животот на ова храбро семејство. Ирис, Инда и Ирина пристигнаа дома на крајот на јули, а на 11 август им се придружи Ина. Храбрата мајка рече дека нема страв кога е иднината во прашање и дека позитивното размислување и гледање на такви ситуации е најважно.

– Немам страв бидејќи се трудам да не размислувам однапред. Секој нов ден е ден за себе, иако би се подготвил за денот што доаѓа и ако тој ден не беше како што замислував, веројатно ќе се разочарав. Ќе биде како што мора, ќе продолжиме да бидеме едно големо и среќно семејство, а тоа е најважно од се, љубов не ни недостига.

– Имаше многу грди коментари и прашања од типот: Зошто не абортирав ако не можам да си ги воспитам децата, зошто барам помош…Многу луѓе на Инстаграм пишуваат под лажни профили, тоа го кажувам луѓето се најсилни зад лажното име и зад тастатурата. Има навистина многу грди коментари, но се трудам да не гледам наназад. Ако некој има нешто да ми каже, слободно контактирајте ме.

Колку што е во моја моќ и колку можам да помогнам, ќе помогнам. Нема потреба од грди коментари бидејќи навистина не можев да влијаам дали ќе забременам со едно, две, три или четири деца. Не ни размислував за абортус бидејќи не сакав еден ден да ми „гори“ совеста. Има навистина грди коментари, но на секој свој – изјави Марија. Иако прекрасна приказна која ја воодушеви Србија, го подели мислењето на луѓето. Имаше и такви кои упатија експлицитни напади и оставаа коментари кои воопшто не беа позитивни. Марија вели дека не се враќа на нив, бидејќи зад нив стојат главно „фрустрирани“ луѓе кои се кријат под лажно име.

-Во првиот момент сето тоа ме погоди, но решив повеќе да не читам вакви коментари. Навистина имаме услови за нашите деца, имав потреба да се обратам кај некој за чисто да ни ја истурка ситуацијата.

Општеството одговори и докажа дека емпатијата се уште постои кај луѓето, затоа и не обрнувам повеќе внимание на грди коментари. На секој свој, затоа што тој некој да има четворки во едно породување, само би го прашал како „ти“ би се снашол со сето тоа? Марија и Ѓорѓе имаат уште едно двеиполгодишно девојче кое веројатно сонувало да има сестра, но чија желба се исполнила четирикратно. Марија и Ѓорѓе се олицетворение на големо српско семејство, а општество кое не останало глуво кога побарале помош е здраво општество со големо срце. (oazaznanja.com)