ИВА РАБОТИ на Алјаска заработува 7.000 долари месечно: Работи 16 часа дневно, спие во приколка, но добро СЕ ХРАНИ!

Отиде во далечната Алјаска во потрага по приход е тиктокер Ива, која го сподели своето искуство од работата таму на ТикТок.

„Летете на половина пат низ светот и на крајот на светот работите 16 часа на ден, до исцрпеност. Кој е подготвен за тоа може да заработи повеќе од 7.000 долари за еден месец“, вели Ива. Таков е случајот, во најголем дел, со сите оние кои одат на привремена работа на Алјаска. Тоа најчесто се прави во фабриките за преработка на риба, а ако сезоната е добра може да заработите многу пари.

Ива работи во компанија која се занимава со риба, а во видеата открива како изгледа нејзиното секојдневие, какви се платите, какво е работното време. Таа тврди дека платата е многу добра, но дека е многу напорна работа. Платата се движи од 2.000 до 7.500 долари.

„На почетокот ќе кажам дека платата се движи од 2.000 долари месечно, ако работиш во најслаба компанија или паднеш некаде каде што има лоша сезона, и до околу 7.500 ако паднеш во добро друштво и ако сезоната е силна. Можеби 7.500 звучат како многу, но буквално секој ден работите 16 и пол часа, без слободен ден. Значи немате слободен ден“, откри Ива во своето видео кое можете да го погледнете ТУКА.

Таа објасни дека одморот главно зависи од обемот на работа, односно од тоа колку риби има, толку се работи. Ако има риба, работиш, ако нема, не работиш, имаш слободен ден, а следниот ден работиш шест, осум, десет часа, објасни таа.

„Паузите се четири часа и 15 минути. Првата пауза по четири часа е 15 минути, по следните четири часа има пауза од половина час за оброк, по четири часа има уште една пауза од 15 минути и потоа работа до крајот на смената. Навистина е тешко и можеш така да работиш два месеци. Станува збор за фирми кои работат со лосос и тоа се прави во јуни и јули. Има неколку фирми, некои се поделени на 12-часовни смени, некои 16 и пол часа, а има и такви каде што нема смени, сите работат една смена“, рече Ива.

И српскиот Тиктокер истакна дека сместувањето не е најдобро, но дека храната не е лоша, и дека имаат разновидна исхрана.

„Во однос на сместувањето, една година мажите спиеја во шатор, додека една година јас бев во приколка, како приколка за контејнер. Имаше само еден метален кревет на спрат и ништо друго, работите ми беа спакувани во куфер три месеци. Што се однесува до храната, зависи од готвачот, имаат добра понуда, но прашање е каков готвач е тој. Дали е тој Филипинец или Мексиканец? Храната е разновидна, секогаш имаш супа, два-три вида јадења, можеш да избереш, има овошје, слатки, нема да останеш гладен, но после еден месец сè станува досадно“, опиша таа.

Интересно е што и по напорниот работен ден, сепак наоѓаат време за дружење. Ива покажа дека во слободно време колегите гледаат телевизија, играат пинг-понг и се дружат.