Изгубениот град стар 3.400 години повторно се појави по неколкумесечни екстремни суши, а експертите го прогласија за археолошко чудо

Изгубениот град стар 3.400 години повторно се појави по неколкумесечни екстремни суши во Ирак, а експертите го прогласија за археолошко чудо

Како една од земјите најтешко погодени од климатските промени, температурите во Ирак се искачија до 45 ° C, оставајќи им на жителите друг избор освен да црпат вода од резервоарот за наводнување во Мосул.

Фотографиите ги прикажуваат неверојатните урнатини за кои се верува дека се дел од изгубениот град Закику, центарот на империјата Митани, а кој се појавил по рекордната суша.

Тим германски и курдски археолози побрзаа да ги ископаат и документираат урнатините пред водата во акумулацијата повторно да ги потопи.Благодарение на брзата реакција открија повеќе од 100 антички глинени плочи, а некои се уште се во нивните глинени школки.

Еден истражувач го нарече ова откритие, а фактот што остатоците преживеале толку долго под вода, чудо.За краток временски период, експертите мапираа обемен урбан комплекс кој датира од 1550 до 1350 година п.н.е.

Покрај палатата, откриени се уште неколку големи градби – масивна тврдина со ѕидови и кули, катна магацинска зграда и индустриски комплекс.

Сите беа исклучително добро сочувани, и покрај тоа што беа под вода повеќе од 40 години откако палатата беше поплавена кога беше изградена браната Мосул во средината на 1980-тите.

Градот првпат бил откриен во 2010 година, откако нивото на водата паднало поради суша, а експертите го прогласиле за археолошко чудо, но дури во 2019 година почнале да ископуваат.

Истражувачите се надеваат дека новите откритија ќе дадат важни информации за крајот на градот од периодот Митани и почетокот на асирското владеење во регионот.

Градот сега повторно е целосно под вода, бидејќи нивото на водата повторно е зголемено.