Имам 150 браќа и сестри и 27 мајки, за тоа не смеев да зборнам – Ова момче ја сподели својата животна приказна

Неверојатно! Тројцата браќа, чие семејство брои дури 150 членови, открија како е да растеш во полигамен култ, како славеле родендени и какво е чувството да се биде во училиште во исто одделение со сестрите и браќата.

Мерлин Блекмор (19) доби многу следбеници на социјалните мрежи бидејќи беше многу искрен со приказните за неговото многу неконвенционално семејство кое имало 27 мајки и 150 браќа и сестри. Неговиот татко е најпознатиот канадски полигамист, Винстон Блекмор (64) од Бонтифул, Британска Колумбија.

Заедно со неговиот полубрат Марари (19) и брат Ворен (21), Мерлин на социјалните мрежи споделува приказни за растење во затворена заедница. Ова трио го остави Бонтифул да биде поблиску до нивните мајки, тие сакаат да имаат семејства еден ден, а не култ. Во едно видео, Мерлин, кој оттогаш се преселил во Америка и всушност има 7 браќа и сестри, открива како морал да ја напушти заедницата и да го сподели своето искуство со светот.

Сакав да зборувам за тоа, но морав да заминам затоа што се плашев дека некој ќе ми се појави на прагот и ќе ми направи нешто многу лошо само затоа што зборував за тоа. Имав потреба да зборувам за ова долги години, а сега сум во позиција да го сторам тоа и светот ќе дознае се.

Во друго видео тој објаснува како го дели роденденот со уште еден полубрат и полусестра и дека всушност тие се тројки поради тоа иако имаат различни мајки. Неговиот брат и сестра се целосно посветени на религијата и тој речиси и да нема контакт со нив. Бизарноста на неговото семејство само продолжува, а една од нив е големата разлика во години – неговиот најстар брат има 44 години, а најмладиот само 1 година.

Зборуваше и за славење родендени: – На забавата никогаш немало 150, само најблиските пријатели и децата кои се најблиски со славеникот по возраст. Дојдоа главно биолошки браќа и сестри. Понекогаш правиме дури и забави за да направиме една голема роденденска забава, но тоа не се случуваше често. Всушност, го прославивме роденденот како и сите други деца во светот.

Братот на Мерлин, Ворен Блекмор, кој сè уште живее во Канада, исто така зборуваше за своето време во култната црква. Јас и Мерлин сме браќа и најдобри пријатели. Мари порасна со нас и правевме се заедно бидејќи нашите мајки се сестри. Не се мразевме, си помагавме и се поддржувавме. Ворен дополнително ја објаснува динамиката на семејството и како жените на неговиот татко се всушност сестри.

Сосема е необично, но татко ми имаше 27 жени одеднаш и имаше 4 групи со 4 сестри и сите од различни семејства. Тој наведува дека во училиштето во своето одделение имал 19 ученици, од кои 5 браќа, 4 сестри, 7 роднини и 2 сестри – т.е. целиот клас му беше најблизок, а најбизарното беше што татко му беше соученик. И сите се родени во 1999 година.

Ворен изјавил и дека имаат сопствена градина и дека најчесто одгледуваат сопствена храна – компири, домати, пченка бидејќи требало да се прехранат 150 луѓе, а на фармата работеле и многу деца. Во меѓувреме, Марари, третиот брат, откри дека го напуштил приватното училиште и се пријавил во државното училиште за да ја заврши последната година од средното училиште и таму бил шокиран. На часот по историја имал можност да научи за сопственото семејство.

И така на час следам се што е поврзано со правото и потоа наидувам на поглавје за полигамијата. Апсолутно целото поглавје е за моето семејство. И во книга за правото. Се разбира, сите веќе знаат дека ова е моето семејство. Во друго видео, Мари го објаснува јазот меѓу неговото семејство и црквата.

Моето семејство беше дел од црквата FLDS (Фундаменталистичка црква на светците од подоцнежните денови) до 2002 година. Моето семејство беше отфрлено кога Ворен Џефс беше избран за пророк и водач. Поради сето ова, многумина изгубија контакт со своите семејства. Моето семејство се трудеше да се заштити и затоа станаа бескомпромисни и ригидни и сè повеќе го воведоа култот во семејството …

Ворен Џефс, кој имал 70 сопруги, моментално отслужува доживотна затворска казна во американски затвор поради сек*уален напад на деца. Овој црковен водач своевремено беше на листата на најбарани ФБИ. Што се однесува до Винстон Блекмор, во 2017 година тој беше обвинет за практикување множина или „небесен“ брак во фундаменталистичка заедница и беше осуден на шест месеци домашен притвор.

Групата Bountiful е основана од таткото на Винстон, Реј Блекмор, и тие биле поврзани со Фундаменталистичката црква на светиите од подоцнежните дни, една од најголемите мормонски фундаменталистички деноминации и една од најголемите организации во САД чии членови се занимаваат со полигамија.

Црквата FLDS се проценува дека има од 6.000 до 10.000 членови кои живеат во збратимените градови Хилдејл, Јута и Централна Флорида, Аризона; Елдорадо, Тексас; Creston и Bountiful во Британска Колумбија, Канада; и Прингл во Јужен Дакот