Имам 67 години, ги побарав децата да се вселат кај мене но тие ме одбија. – Незнам што да правам сама

Closeup portrait of a smiling 70 year old woman with glasses

Староста со себе носи осаменост, а само поединците знаат да се снајдат „Имам 67 години и живеам сама. Ги замолив децата да се вселат кај мене, но тие одбија. Не знам веќе како да живеам… „Изјавата на оваа жена на социјалните мрежи е крик на старец желен за друштво. По ова признание почнаа да пристигнуваат слични:

„Имам 68 години, живеам сама. Сопругот починал одамна. Продолжив да работам, бидејќи тоа е единственото нешто што ме спасува од досада. Во последните години живеам како робот, ништо не ме прави среќна!“ „Немам хоби, и не ги барам, престара сум за тоа. Му понудив на син ми да се всели во мојот стан, кој е поголем од нивниот, но снаа ми беше против. Таа очигледно не сака да живее под ист покрив со свекрвата!“

Еве што ги советуваат психолозите на таквите луѓе: „Недостатокот на хоби и уште полошо, недостатокот на желба за наоѓање хоби може да биде знак на депресија. Затоа, не би било излишно постарите да се консултираат со невролог, психолог или психотерапевт“, сигурна е консултантската психолог Арина Липкина. Специјалистот е сигурен дека во современиот свет, 67-годишниот човек не треба да се чувствува стара. И во оваа ситуација не е проблем што децата не сакаат да ги земат со себе мајката или таткото.

Наместо тоа, возрасните потомци едноставно го ценат личниот простор во кој ја создале удобноста што им е потребна. „Оваа жена треба да се ослободи од фантазијата дека за неа е најдобро да живее со деца. На крајот на краиштата, таа има друг начин – да го исполни сопствениот живот. Само погледнете малку подобро наоколу и видете што е интересно во она што ве опкружува. Можете да ги посетите настаните што се случуваат во близина, да видите места до кои не можевте да стигнете. Ни треба ново социјално искуство“, сигурен е психологот.

Многу е полошо кога човек се затвора во круг на едноставни интереси како „гледајте телевизија, одете во здравствен дом, одете во продавница“ „Тесниот круг на обврски прави секој ден да изгледа како претходниот, а во ова случај, постојано чувство на развој на осаменост.

Денес, можностите на една личност на која било возраст станаа многу пошироки и глупаво е да не се користи. Некој повторно се жени во старите денови, а некој наоѓа сосема ново хоби…

Во исто време, голема одговорност има и помладата генерација. На крајот на краиштата, децата и внуците се способни да направат сè што е потребно за нивната сакана да не го изгуби интересот за животот, дури и во старост.