ИМАМ 67 ГОДИНИ, ИМ ПРЕДЛОЖИ НА ДЕЦАТА ДА СЕ ВСЕЛИ КАЈ НИВ – ЈА ОДБИЈАЈА: Еве што ја советуваат психолозите оваа жена!

Староста со себе носи и осаменост, а само поединците знаат да се снајдат.

“Имам 67 години и живеам сама. Ги замолив моите деца да се вселам кај нив, но тие одбија. Не знам повеќе како да живеам…” изјавата на оваа жена на социјалните мрежи е плач на една стара лице кое сака друштво.

По ова признание почнаа да пристигнуваат слични:

“Имам 68 години, живеам сам. Маж ми почина одамна. Продолжив да работам, бидејќи тоа е единственото нешто што ме спасува од досада. Во последните години живеам како робот, ништо ме прави среќен!”

„Немам хоби, а не ни барам, престар сум за тоа. Му понудив на син ми да се всели во мојот стан, кој е поголем од нивниот, но мојата снаа беше против. Очигледно не сака да живее под ист покрив со својата свекрва!“

Еве што ги советуваат психолозите на таквите луѓе:

„Недостигот на хоби и, што е уште полошо, недостатокот на желба за наоѓање хоби може да биде знак за депресија. Затоа, не би било излишно постарите луѓе да се консултираат со невролог, психолог или психотерапевт“, вели консултантскиот психолог Арина Липкина.

Специјалистот е сигурен дека во современиот свет, 67-годишниот човек не треба да се чувствува стар. И во оваа ситуација не е проблем што децата не сакаат да ги носат мајка си или татко си дома. Наместо тоа, возрасните потомци едноставно го ценат личниот простор во кој ја создале удобноста што им е потребна.

“Оваа жена треба да се ослободи од фантазијата дека и е најдобро да живее со деца. На крајот на краиштата, таа има друг начин – сама да си го исполни животот. Доволно е малку подобро да погледне наоколу и да види што е интересно што опкружува. Можете да ги посетите настаните што се одржуваат во близина, да ги видите местата до кои не можете да стигнете. Ни треба ново социјално искуство“, сигурен е психологот.

Многу е полошо кога човек се затвора во круг на едноставни интереси како „гледајте телевизија, одете во здравствен дом, одете во продавница…“ Тесниот круг на обврски прави секој ден да изгледа како претходниот, а во овој случај, постојаното чувство на осаменост добива идеална почва за развој.

Денес, можностите на една личност на која било возраст станаа многу пошироки и глупаво е да не се користи. Некој повторно се жени во старите времиња, а некој наоѓа сосема ново хоби…

Во исто време, голема одговорност има и помладата генерација. На крајот на краиштата, во моќта на децата и внуците е да направат сè што е потребно за нивната сакана да не го изгуби интересот за животот дури и во старост.