Има и полошо од изневерување – Ако вашиот сопруг го прави ова, вие сте несреќна сопруга!

5:30 наутро. Чувството на нервоза расте. Ги отвораш очите, а во твојата глава мало глувче од сомнеж ти грицка нерви… Состаноци, конференции, рокови… Зошто секогаш имаш толку многу работа, а толку малку време? Го земате телефонот и проверувате мејлови, повици, пораки и сето тоа на пат кон тоалетот. Се спремаш набрзина, ги земаш клучевите од кабинетот и излегуваш надвор…

Влегуваш во кола, го бираш бројот на телефонот и го започнуваш работниот ден… Си заборавил НЕШТО. Има жена во креветот зад тебе. Не ја ни погледна. Не ја галеше, не ја бакнуваше, не ја разбуди… Беше зафатен. Кога ќе помине првиот бран на напорен ден, пиете кафе, го земате телефонот и ги проверувате социјалните мрежи. Ќе се прелистувате низ вести и настани во животот на вашите „пријатели“. Нема повеќе да се сеќавате на неа – жената со која го делите животот.

Луѓето живеат заедно, но тоа не значи ништо. Се гледате наутро и неколку часа навечер. Размени неколку кратки реченици и погледи преку мобилниот телефон. Доколку „навистина се сакате“, преку ден ќе си праќате виртуелни бакнежи и ќе мислите дека сте „завршени“ со наклонетост.

Навикнати сме да мислиме дека лажењето во врска е всушност задолжително и нормално. Но, вистината е дека луѓето престанаа да се сакаат и да се грижат еден за друг. Се разбира, сексуалното изневерување е многу, многу навредлива работа. Но, дали некогаш сте помислиле дека секој ден го изневерувате партнерот? На сите ни недостасува комуникација, внимание, страст, интимност, па дури и најважното – љубов. Недостатокот на внимание прави многу повеќе штета од баналната прељуба.

Замислете: конечно најдовте личност што можете да ја сакате, а сега треба да се борите за остатоци од внимание. Додека седите, ја гледате како го ажурира профилот, читате коментари, се насмевнувате на комплиментите што ги добива за нејзиното последно селфи… И читате Твитер, погледнете го Инстаграм, пред вашите очи се туѓите жени, нивните заводливи лица, а вие едвај имате време да ја видите својата…

Дали би ја препознале во толпата други луѓе? Зошто не се прошеташ на плоштад како некогаш, да се облечеш убаво па да одиш во кафеана? Дајте ѝ уште една шанса на љубовта.

Најголемиот гест на љубов денес е да го оставите телефонот на страна и да го погледнете во лице сопругата/сопругот. Прашај: како си?
Сфаќате ли една работа: вашата сакана е се што имате во животот! Затоа сега е вистинското време да и покажете колку ја сакате, утре може да биде предоцна.