Им дадов се во животот на моите деца, сега едвај имам доволно за да преживеам: Еве како ми враќаат денес

Немам заштеда, бидејќи јас и мојот сопруг не заштедивме ништо, им дадовме се на нашите деца. И така ми вратија…Каков однос имате со вашите родители? Дали им помагате и колку? За ова прашање почнавме да размислуваме откако ја најдовме погубната исповед на пензионерка, мајка на две деца во не баш добра финансиска состојба… Ова е нејзината приказна:

„Имам возрасен син и ќерка. Јас и мојот сопруг им помагавме во се, од учење до купување куќа и грижа за нивните деца. Денес живеам сама, мојот сопруг почина пред неколку години. Имам мала пензија, едвај покривам основни потреби. Понекогаш кога купувам лекови, буквално морам да се откажам од храната. Децата се свесни за мојата ситуација, но ниту еднаш не ми се понудија да ми помогнат.

Еднаш навестив дека можат да платат половина од месечните сметки бидејќи ќе останат со станот кога ќе умрам. Синот се правеше дека не разбира што реков, а ќерката рече дека едвај сама си ги плаќа трошоците. Никој од нив не оди со јавен превоз до работа, имаат скапи коли. Секоја година одмараат на скапи места во скапи хотели.

Ќерката секој месец купува нова облека, ја опсипува ќеркаи со пари. Детето добива повеќе џепарлак од мојата пензија. Неговата сопруга ги контролира сите пари во куќата на мојот син. Дури и да сакаше да ми помогне, таа немаше да дозволи. Кога сосетката гордо ми кажа како нејзините деца секоја година и го плаќаат летниот одмор, носат храна и ги плаќаат сметките, буквално се навредив. Јас го направив истото за моите деца како и таа.

Порано и позајмував пари, но веќе не се осмелувам, се плашам да не ме праша зошто децата не ми помагаат како неа Им помагав на моите родители колку што можев. Никогаш не ги оставив со празни раце. Помагав и физички и финансиски. Дали не успеав да ги воспитам моите деца правилно?

Немам заштеда, бидејќи јас и мојот сопруг не заштедивме ништо, им дадовме се на нашите деца. И така ми вратија…“Каков однос имате со вашите родители? Какви се вашите искуства? Споделете со нас во коментарите