Индиско село сади дрво секогаш кога ќе се роди девојче, а сега имаат вистинска шума


Жителите на индиското село Пиплантри засадуваат дрво секогаш кога ќе им се роди девојче, а сега имаат вистинска шума која им е извор на приходи. Убивањето женски деца е практика која за жал е присутна во светот и денес. Најмногу е предизвикана од сиромаштијата во областите каде што луѓето живеат многу тешко и семејствата знаат дека никогаш нема да можат да платат за нивната ќерка да има добар живот. Ова е причината зошто девојките често се гледаат како финансиски товар.

Во Индија, каде што системот на касти е технички забранет, но сè уште е вкоренет во културата, не е невообичаено да наидете на село каде што нема официјални податоци за раѓање на девојчиња неколку месеци по ред. Бидејќи статистички е невозможно вакво нешто да се случи природно, јасно е дека овие бебиња или биле абортирани или убиени по раѓањето. Но, во едно индиско село, раѓањето на девојче се слави како посебна прилика. Во селото Пиплантри има прекрасна традиција: кога ќе се роди девојче, сите жители на селото се собираат за да ја осигураат нејзината иднина, но и иднината на селото.

Така настанал необичен еко-феминизам. Програмата започна во 2006 година и ја започна Шјам Сундар Паливал, поранешен водач на селото, чија ќерка почина на само 16 години. Во нејзина чест семејството засади дрво. Така нејзиниот татко дошол на идеја да покаже почит кон сите жени на овој начин. Една година по започнувањето на иницијативата, нејзините поборници се обидоа да ги идентификуваат семејствата кои размислуваат да се откажат од своите ќерки. Во село од 6000-8000 жители имало половина од нив.

Со цел да се промени начинот на кој се третираат и третираат жените, а во исто време да се подобри економското здравје и одржливоста на селото, беше формиран комитет за одобрување договори со овие семејства според шемата Киран Ниду Јојана. Имено, кога во семејството ќе се роди девојче, нејзиното семејство потпишува дека ќе се грижи за 111 садници засадени на нејзино име. Бројот 111 носи среќа во индиската култура. Тие, исто така, ветуваат дека ќе ја испратат нивната ќерка на училиште и ќе чекаат да наполни 18 години пред да се обидат да се омажат за неа. Им дава можност на жените да го обликуваат, едуцираат и управуваат со сопствените животи.

Иако многу семејства се загрижени за економските импликации од одгледувањето девојче, иницијативата значеше и ова со вклучување на целото село. Родителите на девојчето се обврзуваат дека ќе придонесат 180 долари на нејзината сметка, додека останатите луѓе од селото заеднички даваат 380 долари. Тие пари потоа се користат за школување на девојчето. Тие 111 садници по дете сега прават вистинска шума и ги има околу четвртина милион, а многу садници сега се вистински дрвја со плодови што може да се јадат или продаваат.

Во селото годишно се раѓаат 60-65 девојчиња, а сечењето дрва е незаконско. Целото село сега се грижи за огромна шума која ја подобрува финансиската состојба на селото, а по засадувањето на растенијата алое вера на работ од шумата , тие добија нов извор на приход. Експертите ги обучиле девојките како да прават разни производи од алое вера и да ги продаваат.

Личната трагедија на Паливал сега го направи ова село силно, гордо и чесно. Девојките се безбедни и нивната иднина е сигурна, што не може да се каже за другите села. Паливал рече: „Што и да правам, го правам во спомен на ќерка ми“.