Исповед на еден мајстор – Работиме 7 месеци на куќата од едно момче, се кошта 120.000 евра, а потоа дојде на градилиште и на моите мајстори им го порача ова..

Еден мајстор сакал да ја сподели со сите приказната за еден млад човек што неодамна го запознал и на чија куќа работел со 10 други колеги.
Рече дека не верува дека такви луѓе се уште постојат, а ќе ви биде јасно зошто. „Последниве 7 месеци работев со уште десет занаетчии на изградба на куќа за едно момче.

Полн е со пари, куќата ќе го чини околу 120.000 евра, а вози автомобил од 90.000 евра. Има 32 години, образован, културен, кон нас се однесува со должна почит. Тој точно знае што сака и ја разбира изградбата. Му се восхитував откако го запознав. Доаѓа на градилиштето пред 10 дена и ни кажува дека следната недела работиме на друга куќа.

Го отстрануваме стариот покрив, правиме нов и ја менуваме столаријата. Вели, пресметал, за тоа ни требаат 6 дена. Заминуваме, веќе не чека комплетниот материјал, ќе завршиме за 5 дена. Работеше со нас секој ден“, рече мајсторот и додаде: Ни плати се, плус се подели со 50 евра и ни даде 5 дена да се одмориме, за да продолжиме кај него дома“.

Накратко, ја средивме куќата на соседите на неговата девојка, кои се во лоша финансиска состојба. За сите овие 7 месеци постојано не почестува и ни излегува во пресрет, за се што ни треба.

Вели, затоа што добро ни оди и баш како што вели. Тој не верува дека такви луѓе сè уште постојат“. Ни порача да бидиме свои и вредни и да си ја работиме правилно работата и така ќе имаме полни раце работа.