ИСПОВЕД НА МАЖ КОЈ СЕ ОЖЕНИЛ ЗА АЛБАНКА: Едмонд за мене е како да сум добил на лотарија!

Научив македонски како од секогаш да сум го зборувала. И тука одлично се снајдов, бидејќи сите убаво ме прифатија. Најсреќна сум, всушност, што мојот сопруг е полн со разбирање и што круна на нашето заедништво и љубов е тригодишната Бојана. Со овие зборови на чист македонски јазик, со широка насмевка ни раскажува Едмонд (38), Албанка од Скадар која пред неполни четири години се омажи со Зоран(39) од село.

И додека го држеше девојчето во раце, Едмонда објаснува како се снајдува тука. Се сеќавам на нашата свадба во градското собрание. Тогаш ми требаше преведувач, бидејќи знаев само неколку македонски зборови. И сега можам да им држам на другите часови по македонски јазик – вели таа низ насмевка и признава дека и покрај јазичната бариера, многу добро се снашла и откако пристигнала во селото на нејзиниот сопруг.

Освен свекрвата Митра која едвај ја дочекала снаата во куќата, вели дека мештаните убаво ја прифатиле. „Ми помогна да ги пребродам сите сомнежи и непознати на кои наидов на почетокот“, вели Едмонда додека нејзиниот сопруг внимателно ја следи нејзината приказна и кимнува со главата. Иако не го прашавме, Зоран вели дека не се покајал што ја избрал сопругата.

Бидејќи овде немаше девојки кои би се омажиле за млад човек на село, решив да одам во Албанија со брат ми и братучед ми бидејќи слушнав дека девојките од Скадар сакаат да се омажат за нашите момчиња – вели Зоран, кој на шега вели дека бракот со Едмонд е исто како да ја освоил главната награда на лотарија.

Иако немавме ништо договорено, успеавме да најдеме жена која разбира малку македонски и која не упати кај семејството на Едмонд. Тој ден го договоривме бракот, но подоцна повторно заминавме со подароци за нејзиното семејство и ја земавме со нас. Таа веднаш покажа колку е вредна да го разбере животот на село, иако дотогаш живеела во град.

Живеат од земјоделие, одгледуваат имот, одгледуваат јагоди и малини, а од работа успеале да купат и автомобил, па сега лесно можат да стигнат до градот. Зоран е среќен и поради тригодишната ќерка, но се надева дека Бојана наскоро ќе добие брат или сестра. Заедно со нашата Бојана сега имаме три деца во селото и се надевам дека ќе ги има повеќе и дека ова наше село кое е погодно за развој на овоштарството ќе има повеќе млади брачни парови и деца. – вели Зоран на крајот од средбата.