И Германија и Шведска ми здодеаа: Јас не сум ги видел деца веќе три месеци

Здраво на сите. Седам на паркинг во близина на Франкфурт, седам на работ на тротоар, камион пред мене. Седам и жалам за својата судбина. Далеку од дома, далеку од семејство, далеку од деца. Ми недостига сè. Кога кивнувам, ми недостига некој да ми каже на здравје.

Да, има вибер, има и други начини на комуникација, но тоа не е тоа. Без допир, без мирис од куќата. Копнеам по моето семејство, а тие, децата, па дури и сопругата, се чини дека се оддалечуваат од мене, како да станувам странец за нив. И зошто? Заради проклетите пари и голото постоење.

Веќе претпоставивте. Возам камион. Минатата година некако успеав да набавам бугарски пасош и бидејќи со години бев без работа, решив да го направам овој чекор. Она што можев, мора да го јадам.

Мојата сопруга е шивачка во фабрика за облека и тешко можевме да врзуваме крај со крај. Сега, кога ја завршив тримесечната турнеја (не сум бил дома толку долго, постојано сум во камион и возам низ Европа), ќе заработам три, а можеби дури и четири илјади евра.

Добро е сега, мислам на финансии, што децата можат да купат нешто, но јас искрено се чувствувам запоставено. На почетокот ми беше интересно, првите неколку турнеи. Сретнав високо развиени земји. Всушност, се лажам себеси дека ги запознав. Да не бев случајно во театар во Минхен или на концерт

Црни раце, валкана облека, влегувам во европска метропола, истоварувам стока, товарам и повторно тргнувам. Повремено се дружам со некои колеги, особено во деновите кога не возиме. Можете да замислите како изгледаат тие дружења, пијаници на паркингот или во кабината на камионот.

Тоа е мојата спална соба и кујна и дневна соба. Одам дома две, три недели, најмногу еден месец, а потоа сагата започнува повторно. Јас сум нервозен кога ќе дојде датумот за тргнување.

Почнав да и завидувам на сопругата што останува дома, со децата, со семејството. Се чувствувам како осуденик.

Оваа моја судбина ја споделуваат многу наши луѓе. Многу бракови раскинуваат поради оваа работа, поради празни пари. И зошто, затоа што политичарите ја уништија нашата економија, ја уништија нашата и судбината на нашите деца.

Прости ми што викнав и можеби ти го уништив моментот, но морав да ја испразнам душата и да си го олеснам тоа. Морам да се помирам со ваков живот, што ќе правам … ве поздравувам сите.