И помогнал на жената која се шетала на дождот, 3 години подоцна дознал која е таа навистина

Мажот и помогнал на жената која сама одела на дожд. После 3 години тој беше изненаден кога дозна која навистина е таа. Многумина од нас се потпираат на старата поговорка – сè се враќа, сè се исплати – кога ќе запознаеме луѓе кои се малку помалку искрени во она што го прават. За среќа, Бог им помага на оние кои се трудат да им помагаат на другите.

Во оваа приказна ќе сретнеме еден таков човек кој решил да му помогне на странец, а тоа му се вратило десеткратно. Еден ден кога се враќале со колата забележал жена на патот како оди сама по дождот. Крис продолжил да вози и се доближил до куќата, но не можел да се ослободи од сцената што ја видел. Откако неговото семејство влегло во куќата, тој се свртел кон сопругата и рекол: „Морам да се вратам. Морам да и помогнам“.

Според Кармен, Крис никогаш претходно не собрал странец на пат, но таа не била изненадена од неговата одлука: „Го знаете ли чувството кога имате желба да направите нешто добро? Така беше воспитан. Тој е љубезен и дарежлив кон сите. Тој никогаш порано не собрал некого покрај патот, но овој пат го имаше тоа посебно чувство“.

Меѓутоа, кога Крис реши да се врати, не беше сигурен дека жената сè уште ќе биде таму, но мораше да се обиде. Но, таа беше таму, сама на дождот. Се викаше Тунде Хектор и остана без гориво и немаше пари со себе. Крис и понуди превоз, го наполни резервоарот, и ги даде сите пари што ги имаше и се збогуваше со неа.

Знаеше дека никогаш повеќе нема да ја види, но се надеваше дека неговата работа ќе и помогне. Поминаа три години, а Крис за малку ќе ја заборавише жената на која и помогна тој дождлив ден. Тој беше фокусиран на ужасната реалност пред него. На неговата мајка Џуди и била дијагностицирана Паркинсонова болест. Крис мораше да донесе дополнителна помош за да се грижи за неговата мајка чие здравје опаѓа.

Чис и Кармен забележале дека од сите луѓе кои помогнале, една медицинска сестра покажала голема грижа и сочувство кога се грижела за Џуди и нејзиниот сопруг Фил. Кармен рече: „Таа се грижеше за неа на многу посебен начин. Таа имаше голема почит кон човечкиот живот“.

Потоа, еден ден, во разговор со Џуди, медицинската сестра рекла дека нејзиниот живот се променил кога странец и помогнал во 2014 година и дека поради тоа таа сега е на пат да го оствари својот сон и да стане медицинска сестра. Тогаш Крис остана без зборови. Тој бил многу возбуден кога сфатил дека жената пред него е ТунДе и дека тој е личноста која и помогнала тој ден.

Нивната повторна средба беше многу емотивна, а ТунДе и Крис не можеа да поверуваат колку среќа имаат: „Средбата што се одржа пред три години повторно се одржа, кругот заврши. Не веруваме во случајност. Ние сме верно семејство“. Но, тоа не е крајот на приказната. Крис подоцна слушнал како ТунДе разговарал со неговото училиште за медицински сестри за плаќање на семестарот. Се прашуваше дали може повторно да и помогне.

Помош дојде, иако беше придружена со тага. Денот кога ТунДе отсуствувала да го прослави роденденот, ѝ стигнала веста дека Џуди починала. Таа, се разбира, веднаш ја напуштила забавата за да биде со Крис и неговото семејство. И покрај големата тага, Крис сепак сакаше да и помогне, па на погребот ги замоли сите членови на семејството да донираат за TunDe да и плати школарина. Откако уплатата беше јавна, оттогаш се собрани над 34.000 долари. TunDe може да се фокусира на учење да стане вистинска медицинска сестра и да не мора да се грижи за школарината. Нема сомнеж дека секое добро дело ќе се врати на доброто.