И помогнал на жена која се шетала на дожд, 3 години подоцна дознал која е таа навистина

Маж и помогнал на жена која одела сама на дожд. После 3 години се изненадил кога дознал која е таа навистина. Многумина од нас се потпираат на старата поговорка – сè се враќа, сè се плаќа – кога ќе запознаеме луѓе кои се малку помалку искрени во она што го прават. За среќа, Бог им помага на оние кои се трудат да им помогнат на другите.

Во оваа приказна ќе сретнеме еден таков човек кој решил да му помогне на странец, а тоа му се вратило десеткратно. Крис Рајт го возел своето семејство од црквата еден ден кога видел жена како оди по патот за време на силен дожд. Крис продолжил да вози и се доближил до куќата, но не можел да се ослободи од глетката што ја видел.

Откако неговото семејство влегло во куќата, тој се свртел кон сопругата и рекол: „Морам да се вратам. Морам да и помогнам“. Според Кармен, Крис никогаш претходно не собрал странец на пат, но таа не била изненадена од неговата одлука: „Го знаете ли чувството кога имате желба да направите нешто добро? Така е воспитан.

Тој е љубезен и дарежлив кон сите. Никогаш претходно не зеде некого на страната на патот, но овој пат го имаше тоа посебно чувство“. Кога Крис реши да се врати, не беше сигурен дека жената сè уште ќе биде таму, но мораше да се обиде. Но, еве ја, сама на дождот. Се викаше Тунде Хектор и остана без бензин и немаше пари со себе. Крис и понудил да се прошета, ја наполнил резервоарот со бензин, и ги дал сите пари што ги имал и се збогувал со неа.

Знаеше дека никогаш повеќе нема да ја види, но се надеваше дека неговата работа ќе и помогне. Поминаа три години, а Крис речиси ја заборави жената на која и помогна тој дождлив ден. Тој беше фокусиран на ужасната реалност пред него. На неговата мајка Џуди и била дијагностицирана Паркинсонова болест. Крис мораше да донесе дополнителна помош за да се грижи за неговата мајка чие здравје опаѓа.

Чис и Кармен забележале дека од сите луѓе кои помогнале, една медицинска сестра покажала најмногу грижа и сочувство кога се грижела за Џуди и нејзиниот сопруг Фил. Кармен рече: „Таа се грижеше за неа на многу посебен начин. Таа имаше многу висока почит кон човечкиот живот“.

Потоа, еден ден, во разговор со Џуди, медицинската сестра рекла дека нејзиниот живот се променил кога странец и помогнал во 2014 година, и поради тоа таа сега е на пат да го оствари својот сон да стане медицинска сестра. Тогаш Крис остана без зборови. Тој бил многу возбуден кога сфатил дека жената пред него е ТунДе и дека тој е личноста која и помогнала тој ден.

Нивната повторна средба беше многу емотивна, а ТунДе и Крис не можеа да поверуваат колку среќа имаат: „Средбата што се случи пред три години повторно се случи, кругот е завршен. Не веруваме во случајности. Ние сме лојално семејство“. Но, приказната не завршува тука. Подоцна Крис го слушнал Тунде како разговара со неговото училиште за медицински сестри за плаќање на семестарот. Се прашуваше дали може повторно да и помогне.

Помош дојде, иако беше придружена со тага. На денот кога ТунДе беше отсутна за да го прослави својот роденден, таа добила информација дека Џуди починала. Таа, се разбира, веднаш ја напуштила забавата за да биде со Крис и неговото семејство. И покрај големата тага, Крис сепак сакаше да и помогне со тоа што ги замоли сите членови на семејството на погребот да донираат за TunDe да може да и плати школарина.

TunDe не знаеше за тоа до неколку дена подоцна кога Крис и предаде 20.000 долари. Бидејќи сметката за плаќање беше јавна, од тој момент беа собрани над 34.000 долари. TunDe може да се фокусира на учење за да стане вистинска медицинска сестра и да не мора да се грижи за школарината.

Нема сомнеж дека секое добро дело ќе врати добро.