КАДЕ ИСЧЕЗНА СРЕДНАТА КЛАСА – Се поголем јазот на богатите и сиромасите

Пандемијата остави многу луѓе без работа, а во земјата во која најмалку тоа се очекуваше милиони луѓе се појавија пред бирото за вработување да се пријават како невработени а потоа и како активни баратели на работа. САД порано беа ветена земја, каде странците одеа да живеат подобро и да заработат „нормален живот“, меѓутоа, средната класа сега е присутна само во траги.

Голема сума пари и моќ е концентрирана кај неколку луѓе, како што се Џеф Безос, Бил Гејтс и други, додека огромен дел од населението живее под просекот. Сепак, истражувањето на Центарот Pew покажува дека приближно половина од возрасните во САД (52%) живееле во домаќинства со среден приход во 2018 година. Во истата година, 29 проценти од домаќинствата имале пониски примања, додека 19 проценти од Американците се сметале за повисока класа.

Сепак, се поставува прашањето: дали приходите што се водат како „просечни“ се навистина доволни за да ги покријат сите месечни трошоци на едно семејство? За време на кризата, исто така, гледаме дека многу работни места се „шарени лаги“, бидејќи луѓето се отпуштаат во милиони, а дури во април оваа година – беа избришани дури 20 милиони работни места.

Дали Америка сè уште е ветена земја? Во САД, 52% од луѓето веруваат дека припаѓаат на средната класа Според CNBC, треба да се земе предвид и каде живеат оние што веруваат дека се од средна класа, како и со кого живеат, односно колку членови на семејството има во едно домаќинство.

Некои истражувачки центри исто така тврдат дека средната класа не е дефинирана само според приходот, туку и според расата, образованието, размислувањето, културата. Значи, сосема е доволно да се вклопи во „стандардите на средната класа“ според овие други фактори, иако, на пример, не заработувате доволно за просечен живот.

Според последните податоци од 2019 година, просечната годишна просечна плата во САД, за работа со полно работно време од 40 часа неделно, е 48 672 американски долари, што е зголемување за 4% во споредба со 2018 година. Сепак, кога сè ќе се сумира на крајот на 2020 година – тоа секако е дека ќе има драстичен пад.

Сепак, водејќи се од сегашната просечна плата, се обидовме преку CNBC калкулаторот да откриеме во кои земји, односно нивните области, оваа плата се смета за „просечна“. Имавме предвид четиричлено семејство (мајка, татко и деца) и две такви плати, чија сума е 97.344 долари.

Одговорот е: насекаде, освен што процентот на оние што заработуваат толку многу е различен, од земја во земја. Има 60 проценти од нив на Алјаска, а на пример, округот Колумбија бележи 38 проценти.