Како би изгледал светот ако исчезнат луѓето: Милиони животни ќе умрат, градовите ќе бидат под мочуришта и песок (ВИДЕО)

Дали некогаш сте се запрашале што би се случило со нашата Земја ако апсолутно сите луѓе едноставно исчезнат одеднаш? Какво сценарио би се случило со нашата планета и во која насока би се развивал животот без човечко присуство? Одговорот на тоа исклучително интересно прашање го испроба Тиктокерот наречен „учи видеа“, кој се потруди и го разработи најверојатното сценарио. Па, еве што би следело според неговиот модел:

„Неколку часа откако човештвото исчезна, светлата ширум светот ќе се изгаснат бидејќи повеќето електрани работат на фосилни горива. Се разбира, без луѓе немаше кој да се грижи за нив и тие ќе престанат да работат. Приближно 48 часа по ненадејниот пад на потрошувачката на енергија, нуклеарните централи би се префрлиле на таканаречениот „безбедносен режим“. Ветерниците би престанале да работат доколку им снема лубриканти, а соларните панели би станале бескорисни поради прашината.

Така, речиси сите региони, освен оние поврзани со хидроцентрали, брзо би се нашле без извори на енергија. Понатаму, два-три дена откако исчезнавме, поголемиот дел од метрото ќе бидат поплавени бидејќи пумпите не может да работат без наша интервенција. Оние животни кои некако би успеале да избегаат во природата би се нашле во сосема нова реалност – во брутална битка за опстанок, а нема да има место за „декоративни“ видови кучиња. Тие би исчезнале затоа што, на пример, кратките шепи во булдогот би се покажале како смртоносна мана.

Еден месец по нашето исчезнување, целата вода наменета за ладење на нуклеарните централи ќе испари. А тоа би довело до серија екстремно моќни експлозии и големи катастрофи, далеку помоќни од онаа во Чернобил. Милиони животни би умреле од рак, но планетата сепак би можела лесно и брзо да се опорави од радиоактивната контаминација. По 25 години човечко исчезнувања, три четвртини од плоштадите и патиштата ќе бидат покриени со вегетација. А каде што има растенија, има и тревопасни животни. А каде што има плен, има и предатор. Преживеаните кучиња ќе почнат да се мешаат со волци и да влегуваат во поранешните градови.

Без нас воздухот би бил прочистен, па во некои градови видливоста би била повеќекратно подобрена. Сепак, градовите како Дубаи и Лас Вегас би биле закопани под песок. Пустината ќе си го земе она што и припаѓа. Исто како и остатокот од природата. На многумина би им било мило што не сме таму. По 300 години, металните конструкции, како што е Ајфеловата кула, би почнале да се распаѓаат бидејќи нема да има кој да ги бојадиса и да ги заштити од корозија.

Сите високи згради ќе паднат, а големи мочуришта, како оние што некогаш ги покриваа САД, повторно ќе се појават. И на големите морски животни би им било мило да не нè видат повторно. На пример, без присуство на луѓе, популацијата на китови ќе процвета.

После 10 илјади години, единственото нешто што би потсетувало на постоењето на луѓето би биле остатоците од камените конструкции. Ќе има пирамиди, Кинески ѕид, планината Рашмор… За 50 милиони години, пластичните шишиња и парчиња стакло ќе бидат последното нешто што ќе остане од нас, а во следните 50 милиони години тоа ќе исчезне.

Да, нашата планета може без нас, но ние не можеме без неа, заклучил авторот на видеото.